У переговорах із Туреччиною про вступ до НАТО треба взяти паузу – глава МЗС Фінляндії

виправлено
Вівторок, 24 січня 2023, 17:06

Фінський міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто у вівторок заявив, що в переговорах Фінляндії та Швеції з Туреччиною щодо їхньої заявки на вступ до НАТО потрібен кількатижневий тайм-аут.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Хаавісто сказав в інтерв’ю Reuters.

"Потрібен тайм-аут, перш ніж ми повернемося до тристоронніх переговорів і подивимося, де ми будемо, коли після нинішньої ситуації осяде пил, тому поки не слід робити ніяких висновків", – вважає очільник фінської дипломатії.

Він додав, що перерва в переговорах може тривати "кілька тижнів".

За словами Хаавісто, Фінляндія вже не розраховує на швидке схвалення Анкарою заявки про вступ до Північноатлантичного Альянсу до виборів у Туреччині, які мають відбутись 14 травня. Тож це може статись після виборів і саміту НАТО, який відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

Столтенберг розкритикував погрози Ердогана не підтримати вступ Швеції в НАТО

"Звичайно, вони (Туреччина) відчувають тиск через майбутні вибори в середині травня, і через це дискусія в Туреччині, зрозуміло, багато в чому загострилася", – сказав очільник МЗС Фінляндії.

Водночас він наголосив, що Гельсінкі й Стокгольм планують вступити до НАТО одночасно, і через це не бачить причин розглядати питання про те, чи може Фінляндія зробити це самостійно.

Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО у травні 2022 року – після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, і тепер потребують підтримки всіх країн-членів Альянсу для схвалення рішення про вступ.

Але Туреччина заявила, що Швеція повинна зайняти більш чітку позицію проти тих, кого Анкара вважає терористами – переважно курдських бойовиків і групи, яку вона звинувачує в спробі державного перевороту в 2016 році.

Нагадаємо, турецький президент Реджеп Таїп Ердоган у понеділок попередив Швецію, що їй не варто сподіватися на підтримку Туреччини для вступу в НАТО після спалення Корану біля посольства Анкари в Стокгольмі. За його словами, якщо Швеція не виявлятиме поваги до Туреччини чи мусульман, то "вони не побачать від нас жодної підтримки в питанні НАТО".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.