У Болгарії визначено дату п’ятих за два роки парламентських виборів

Вівторок, 24 січня 2023, 18:43

Президент Болгарії Румен Радев оголосив про розпуск парламенту та визначив дату дострокових виборів, вже п’ятних за останні два роки. 

Про це повідомило видання Nova, пише "Європейська правда".

Своїм указом Радев оголосив про розпуск парламенту 3 лютого та призначив дострокові парламентські вибори на 2 квітня 2023 року.

Болгарія йде до п'ятих дострокових виборів за два роки

Раде сподівається, що час, який залишився парламенту до розпуску, депутати використають, щоб довести, що боротьба з корупцією, план відновлення та євроінтеграція є їхніми справжніми пріоритетами, а не лише передвиборчими обіцянками.

Аналітики очікують, що чергові вибори знову призведуть до роздробленого парламенту, якому буде важко знайти компроміс і сформувати робочий коаліційний уряд.

Очікується, що триваюча політична криза загальмує плани Болгарії приєднатися до Єврозони наприкінці цього року, а також своєчасне отримання мільярдів євро з фондів відновлення ЄС.

Про нові вибори стало відомо після того, як Соціалістична партія оголосила, що їй не вдалося сформувати уряд і повернула невиконаний мандат президенту країни.

Мандат на формування уряду в Болгарії отримали соціалісти

Болгарія перебуває в політичному безладі з літа 2020 року, коли тисячі болгар вийшли на вулиці на знак протесту проти правління колишнього болгарського прем’єра Бойка Борисова, звинувачуючи його в нездатності боротися з корупцією і змові з впливовими місцевими олігархами.

Партія ГЕРБ Борисова, який керував країною більше десяти років, виграла вибори 2 жовтня 2022 року, але не змогла забезпечити підтримку більшості для функціонуючого кабінету.

Після цього президент доручив формування уряду другій за розміром партії парламенту – проєвропейській "Продовжуємо зміни", чий лідер Кирил Петков був прем’єром у попередньому уряді. Та й вона теж була змушена повернути мандат після провалу формування нового кабміну.

Згідно із законодавством Болгарії, після повернення президенту мандату на формування уряду третій раз він розпускає парламент і оголошує дострокові вибори протягом двох місяців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.