Міноборони Німеччини: фонду на 100 млрд євро Бундесверу недостатньо 

П'ятниця, 27 січня 2023, 18:49

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус не вважає достатнім розмір спеціального фонду для Бундесверу в розмірі 100 мільярдів євро. 

Про це він сказав в інтерв’ю Süddeutsche Zeitung, пише "Європейська правда".

"Цих 100 мільярдів буде недостатньо. З кожною новою системою ми також маємо нові витрати на обслуговування. З кожним новим пристроєм виникають нові та вищі експлуатаційні витрати", - зазначив він.

Бундесвер почав поповнювати запаси зброї, переданої Україні

Пісторіус також вважає, що регулярного бюджету армії в розмірі близько 50 мільярдів євро на рік недостатньо в довгостроковій перспективі. "Я не думаю, що цього буде достатньо", - заявив міністр.

Уповноважена Бундестагу з питань оборони Єва Хьогль нещодавно заявила про потребу у фінансуванні фонду для Бундесверу в розмірі 300 мільярдів євро.

Пісторіус визнав, що Бундесвер також терміново і швидко потребує поставок через постачання зброї, а тепер і танків в Україну.  

"Танки не просто стоять десь на полиці, щоб їх забрали. У них є термін доставки, і це не три тижні. А боєприпаси не ростуть на деревах і хочуть, щоб їх збирали", - сказав Пісторіус. 

У Німеччині виступили за збільшення спецфонду Бундесверу до 300 млрд євро

За його словами, Німеччина не зможе задовольнити свої військові потреби у короткостроковій перспективі.  "У середньостроковій і довгостроковій перспективі ми повинні побудувати в Європі збройову промисловість, яка може це зробити. Не кожен повинен розробляти кожну систему озброєння. І ми повинні прийти до стандартизованих систем озброєнь в Європі", - зазначив він.

Пісторіус оголосив про тісну співпрацю з промисловістю для розширення виробничих потужностей і прискорення поставок. За його словами, наступного тижня він сяде за стіл переговорів з представниками оборонної промисловості.  "Ми повинні стати швидшими в закупівлях", - сказав міністр. 

Канцлер Олаф Шольц оголосив про створення спеціального фонду Бундесверу на 100 млрд євро та дотримання так званої двовідсоткової мети НАТО після того, як Росія вторглася в Україну. 

Для створення оборонного спецфонду у Німеччині навіть змінили конституцію, оскільки наповнювати фонд вирішили за рахунок кредитів. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.