Роботу Земана на посаді президента чехи оцінили на "двійку" – опитування

П'ятниця, 27 січня 2023, 21:21

Діяльність Мілоша Земана на посаді президента Чехії протягом десяти років його співгромадяни оцінили в середньому на чотири бали за оберненою п’ятибальною шкалою, що еквівалентне "двійці" в п’ятибальній системі оцінювання.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на Radio Prague International, про це свідчать результати опитування, здійсненого компанією NMS Market Research.

Роботою президента Земана задоволені лише 20% чехів – опитування

В окремих сферах, що оцінювалися, найкращий середній бал – 3,4 – Земан отримав за активну підтримку чеських підприємців під час закордонних поїздок, а найгірший – 4 – за підбір найближчих соратників і за роль як морального авторитету.

Чехи також критично ставилися до того, як Земан представляв країну за кордоном, і стверджували, що він розколює суспільство.

Поки ще президент Чехії отримав у середньому 3,5 бала за те, як він виконував свої президентські обов'язки, передбачені Конституцією. У цій сфері його критикували не за невиконання обов'язків, а за те, що він часто перевищував свої повноваження або розтягував їх до межі.

Його оцінка за представництво країни за кордоном становила 3,8 бала. Чехи загалом схвально оцінили його поворот до рішучої підтримки України та критики Росії, багато хто вважав, що це сталося надто пізно, критикуючи його за попередню проросійську та прокитайську політику.

Президента Чехії Земана допитала контррозвідка - ЗМІ

Хоча респонденти високо оцінили риторичні здібності президента Чехії, вони сказали, що їм не подобається його "зарозумілість, вульгарна мова і надмірне куріння та вживання алкоголю", що призвело до його загальних низьких оцінок.

Опитані чехи також засуджували вибір Земаном соратників і рішення про помилування, те, що він радше роз'єднує, а не об’єднує суспільство (3,8 і 4 бали відповідно). Водночас вік і слабке здоров'я Земана чехи не вважають таким, що впливає на оцінку його діяльності.

Нагадаємо, у Чехії 27 січня розпочалось голосування у другому турі президентських виборів, за посаду змагаються колишній генерал НАТО Петр Павел та експрем’єр, лідер партії ANO Андрей Бабіш. Земан, який став першим обраним на загальних виборах президентів, не мав права втретє балотуватись.

Про те, який вплив на Україну матимуть вибори у Чехії і як вони можуть вплинути на зовнішній курс Праги, читайте в публікації: Олігарх проти генерала: чим важливі для України президентські вибори у Чехії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.