КНДР навіть після оприлюднення США доказів заперечує, що допомагала Росії зброєю

Неділя, 29 січня 2023, 10:31

Північна Корея в неділю вкотре заперечила надання Росії зброї після того, як Сполучені Штати оприлюднили докази того, що Пхеньян постачав ракети та снаряди російській приватній військовій компанії "Вагнера".

Як повідомляє "Європейська заява", відповідне повідомлення Центрального телеграфного агентства Кореї цитує агенція AFP.

За словами генерального директора відділу у справах США Квон Йон Куна, Вашингтон постане перед "по-справжньому небажаним результатом", якщо буде продовжувати поширювати "саморобні чутки".

"Спроба заплямувати імідж (Північної Кореї), сфабрикувавши неіснуючу річ, є серйозною провокацією, яку ніколи не можна допустити, і яка не може не викликати її реакції", – заявив він.

Також Квон Йон Кун назвав це "нерозумною спробою виправдати надання (Сполученими Штатами) зброї Україні".

США передали ООН докази того, що Північна Корея допомагає Росії зброєю

Напередодні США оголосили ПВК "Вагнера" "транснаціональною злочинною організацією", посилаючись зокрема на те, що вона торгує зброєю з Пхеньяном, порушуючи резолюції Ради Безпеки ООН.

Нагадаємо, раніше Білий дім продемонстрував фотографії американської розвідки, на яких російські залізничні вагони в'їжджають до Північної Кореї, забирають вантаж із піхотними ракетами і ракетами і повертаються до Росії.

За словами координатора Ради нацбезпеки Білого дому зі стратегічних комунікацій Джона Кірбі, ці фото були передані до ООН.

Ще на початку листопада 2022 року стало відомо, що Сполучені Штати звинувачують Північну Корею у таємному постачанні Росії значної кількості артилерійських снарядів для використання у війні в Україні і намаганні приховати ці поставки. Відповідно до розвідувальних даних, боєприпаси нібито відправляються до країн Близького Сходу або Північної Африки, але насправді призначаються для Росії.

У грудні високопоставлений представник США заявив, що ПВК "Вагнер", яка бере участь у війні в Україні, минулого місяця прийняла поставку зброї з Північної Кореї.

КНДР заперечувала всі ці твердження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.