Шведи проти поступок Туреччині для отримання згоди на вступ до НАТО - опитування

Вівторок, 3 січня 2023, 15:49

Шведські виборці підтримують свій уряд у тому, що країна повинна утриматися від компромісів зі своїми правовими принципами, щоб домогтися ратифікації Туреччиною заявки на вступ до НАТО.

Про це свідчать результати останніх опитувань, пише "Європейська правда" з посиланням на Bloomberg.

Швеція повинна продовжувати дотримуватися своїх законів на тлі вимог Туреччини, навіть якщо це означає затримку її членства в НАТО, вважають 79% респондентів, які взяли участь в опитуванні, проведеному на замовлення газети Dagens Nyheter.

На противагу цьому, 10% заявили, що Швеція повинна прагнути до якнайшвидшого вступу, незалежно від того, чи спричинить це поступки щодо її правових принципів.

Опитування також показало, що заявку Швеції на вступ до НАТО підтримують 60% респондентів, що є рекордно високим показником за всю історію.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заперечував проти вступу Швеції і Фінляндії до НАТО, стверджуючи, що країни Північної Європи повинні робити більше для боротьби з тероризмом, включаючи екстрадицію людей, яких Туреччина звинувачує у зв'язках з терористами.

Кілька тижнів тому Верховний суд Швеції ухвалив рішення проти екстрадиції людини, яку Туреччина вважає причетною до спроби державного перевороту проти президента у 2016 році.

Уряди обох скандинавських країн наполягають на посиленні антитерористичних зусиль, водночас наголошуючи на незалежності судів у прийнятті рішень про екстрадицію.

Дві країни НАТО - Туреччина та Угорщина - досі не ратифікували заявку Фінляндії та Швеції на вступ в НАТО. Будапешт обіцяє зробити це у січні, тоді як Анкара не визначила часових рамок і вимагає низки поступок.

Читайте також: Шантаж "терористами": чи дасть Ердоган дозвіл на вступ до НАТО Швеції та Фінляндії

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.