Фінляндія терміново зв’язалася з Туреччиною після коментарів Ердогана щодо НАТО

Понеділок, 30 січня 2023, 11:09

Фінляндія негайно сконтактувала з Туреччиною після коментарів президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана щодо НАТО в неділю ввечері.

Про це виданню Helsingin Sanomat заявив президент Фінляндії Саулі Нііністьо, пише "Європейська правда".

Ердоган натякнув на те, що Туреччина може ратифікувати членство Фінляндії в НАТО, але не Швеції.

За словами Нііністьо, Фінляндія зв'язалася з Туреччиною як через офіс президента, так і через міністра закордонних справ Пекку Хаавісто.

"Ми домовилися про це з міністром закордонних справ Хаавісто. Попередні переговори вже відбулися, мій кабінет (поговорив. - Ред.) із радником Ердогана, а Хаавісто - з міністром закордонних справ Туреччини", - сказав фінський президент.

"Власне, наразі більше нічого сказати, але я думаю, що в майбутньому будуть заяви", - додав фінський президент.

Нііністьо підкреслив, що в коментарях Ердогана було багато нечіткості та умовності. Він також нагадав, що позиція Туреччини з цього питання постійно "змінювалася і розвивалася".

Президент Фінляндії зазначив, що коментарі Ердогана представляють розвиток мінливої ​​риторики Туреччини, і Гельсінкі наразі дотримуються курсу вступу в НАТО разом зі Стокгольмом.

"Я кілька разів заявляв, що спільний вступ зі Швецією полягає не лише в тому, що у нас там хороший друг. Але, на мою думку, частина переваг, які Фінляндія отримує як член НАТО, походять від того, що Швеція також є членом НАТО. Частина, не вирішальна, але все ж частина, яку слід враховувати", - додав він.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у неділю вперше заявив, що Анкара могла б схвалити членство Фінляндії у НАТО без її сусіда Швеції.

Між тим Швеція сподівається на вступ у НАТО влітку попри призупинення переговорів з Туреччиною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.