Прокремлівські активісти в Німеччині збирали гроші на спорядження для російської армії - ЗМІ

Понеділок, 30 січня 2023, 13:47

Група проросійських активістів у Німеччині пожертвувала кошти підрозділу російської армії, що воює в Україні, і ці гроші були використані для придбання рацій, навушників і телефонів.

Як пише "Європейська правда", про це стало відомо агентству Reuters.

Подружжя, яке займало центральне місце в групі, Єлена Колбаснікова і Макс Шлунд, передало суму в 500 євро російському офіцеру Дмитрію Ткачову наприкінці минулого року. Їхні повідомлення свідчать про те, що вони знали, що гроші були сплачені за телекомунікаційне обладнання - попри санкції Європейського Союзу, які обмежують постачання такого обладнання російським військовим.

Спеціальний звіт Reuters від 3 січня показав, що Колбаснікова і Шлунд були серед низки осіб у Німеччині, які просувають промосковську позицію, зберігаючи при цьому приховані зв'язки з російською державою, російськими суб'єктами, що потрапили під санкції, або ультраправими.

У цьому звіті зазначалося, що Колбаснікова і Шлунд отримали квитки від берлінського відділення російського державного агентства з просування культури "Россотрудничество" для поїздки до Москви на конференцію, на якій виступав президент Росії Владімір Путін. Після цього берлінська прокуратура заявила, що проводить розслідування щодо берлінського офісу агентства.

У повідомленні, надісланому в жовтні прихильникам у приватній групі WhatsApp Колбаснікова написала: "Ми переказали 500 євро для 42-ї мотострілецької дивізії Російської Федерації на придбання радіостанцій, навушників і радіотелефонів".

"Ми розмовляли з ними в Донецьку. Вони перебувають на передовій. Мій чоловік служив з одним із них", - написала вона великими літерами під десятком червоних знаків оклику.

Регламент ЄС від 25 лютого 2022 року забороняє постачати або фінансувати закупівлю певних товарів для російських військових. До переліку товарів, на які поширюється заборона, входить "радіообладнання (наприклад, передавачі, приймачі та трансивери)".

Згідно з німецьким законодавством, кримінальне покарання за порушення санкцій становить до п'яти років позбавлення волі.

В Управлінні захисту конституції землі Північний Рейн-Вестфалія, де мешкають Шлунд і Колбаснікова, заявили, що група, до якої входить подружжя, намагається просувати офіційний наратив Москви щодо її агресії проти України, але жодна особиста інформація про них не може бути поширена через німецькі закони про захист даних. У відомстві не відповіли на питання про те, чи допомагали Шлунд і Колбаснікова купувати спорядження для російських військових.

Шлунд, який навчався в російській військовій академії, переїхав до Німеччини у 2012 році. Пізніше він почав зустрічатися з Колбасніковою, яка походить з України і працювала в Німеччині медсестрою.

Після вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року пара організовувала протести в Кельні, закликаючи німецький уряд припинити озброювати Україну та укласти мир з Москвою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.