У Держдумі РФ пригрозили експропріювати майно країн ЄС у разі конфіскації російських активів

Четвер, 5 січня 2023, 11:49

Спікер Держдуми РФ В’ячеслав Володін пригрозив Німеччині та іншим державам експропріацією їхнього майна в Росії, якщо Захід піде на конфіскацію заморожених російських активів.

Про це, як передає "Європейська правда", він написав на своєму каналі у Telegram.

"Сьогодні німецький уряд вирішив перекласти проблеми, які створили їхні попередники, на нашу країну. З цією метою планують вилучити російські активи для відновлення України", - заявив Володін.

"Щойно таке рішення відбудеться, ми маємо право на аналогічні дії щодо активів Німеччини та інших держав", - наголосив спікер Держдуми РФ.

Він заявив, що правила мають бути однакові для всіх і те ж саме стосується вилучення грошових коштів і власності.

"Це покладе початок процесу, коли всі держави стануть ігнорувати міжнародне право, на власний розсуд забирати, що вважатимуть за потрібне.

Керівництво Німеччини з історії власної країни має пам'ятати, чим закінчувалися спроби зазіхань на чуже", - заявив Володін.

У Німеччині вже давно обговорюється можливість конфіскації російського майна для відбудови України. Федеральний міністр юстиції Марко Бушманн відкрито виступив за експропріацію майна російських олігархів у цьому процесі. Однак, за його словами, у суді має бути доведено, що відповідні особи причетні до воєнних злочинів або незаконного ведення війни.

Нагадаємо, 22 грудня Сенат США ухвалив зміни до бюджету на 2023 рік, якими було започатковано механізм конфіскації та вилучення приватних російських активів. А незадовго перед тим Канада розпочала процес вилучення активів Романа Абрамовича – мабуть, першу публічну спробу реалізації конфіскаційного механізму, впровадженого в червні цього року.

Однак ЄС станом на кінець 2022 року так і не вжив реальних заходів для конфіскації російських активів попри обіцянки. Детальніше про це читайте у статті Більш обережна Європа: чи піде ЄС на створення механізму конфіскації російських активів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.