Миротворча місія під егідою НАТО розібрала останні барикади на півночі Косова

П'ятниця, 6 січня 2023, 11:35

Миротворча місія під егідою НАТО KFOR 5 січня розібрала останні блокпости й барикади на півночі Косова, споруджені місцевими сербами під час останнього загострення. 

Про це повідомляє Euractiv, пише "Європейська правда". 

"Усунення барикад відбулося після інтенсивних зусиль союзників НАТО та ЄС для зниження напруги, з важливою підтримкою місій KFOR та EULEX. Розбирання останніх барикад відбулося швидко й безпечно, щоб уникнути інцидентів", - повідомили у комюніке. 

Косово хоче збільшення чисельності військ НАТО в країні

У ньому додають, що країни НАТО продовжують розглядати діалог Белграда і Приштини як головний спосіб знайти рішення щодо спірних питань, які враховували би інтереси усіх громад, та досягти сталого миру. 

Зникнення барикад виглядає як завершення чергової хвилі напруги на півночі регіону, що тривала останніми місяцями спершу через спробу Приштини зобов’язати місцевих сербів використовувати косовські автомобільні номери, далі - вихід сербських представників із місцевих органів і структур влади та спроби Косова організувати перевибори. 

У цей період патрулі KFOR зазнали кількох нападів, в тому числі із застосуванням вогнепальної зброї. Після закликів ЄС і США до деескалації, глава Сербії Александар Вучич домігся демонтажу дорожніх барикад у четвер, і ситуація заспокоїлася.

Втім, експерти вважають, що напруга знизилася лише тимчасово. 




Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.