Партія проєвропейського експрем’єра Болгарії провалила спробу сформувати уряд

Субота, 7 січня 2023, 14:41

Проєвропейська партія "Продовжуємо зміни" колишнього прем’єр-міністра Болгарії Кирила Петкова в п’ятницю відмовилась від мандату на формування уряду після того, як парламент відмовився затверджувати її урядову програму.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

За проєкт урядової програму, запропонований партією Петкова, проголосували лише 63 болгарські депутати – "Продовжуємо зміни" та їхній молодший партнер по коаліції, "Демократична Болгарія". Проти виступили 114 законодавців – блок ГЕРБ експрем'єра Бойка Борисова та проросійська партія "Відродження". Решта три політичні фракції включно із соціалістами утримались під час голосування.

У результаті "Продовжуємо зміни" оголосили, що в понеділок повернуть мандат на формування уряду президенту Румену Радєву, після чого той уже втретє має передати його політичній силі. Якщо й ця спроба провалиться, Болгарію чекають чергові дострокові вибори – п'яті за останні два роки.

Попередню спробу сформувати уряд Радєв доручив блоку ГЕРБ, який понад місяць пропонував об'єднатись довкола кабінету технократів. Лідер ГЕРБ Борисов, до якого в політикумі ставляться неоднозначно, не раз підкреслював, що не буде претендувати на посаду прем'єра.

Новим кандидатом на посаду прем'єр-міністра Болгарії став професор хімії

Та, зрештою, його зусилля виявились марними, й у грудні парламент відхилив запропонований блоком Борисова позапартійний склад уряду.

Болгарія перебуває в політичному безладі з літа 2020 року, коли тисячі болгар вийшли на вулиці на знак протесту проти правління Борисова, звинувачуючи його в нездатності боротися з корупцією і змові з впливовими місцевими олігархами.

Борисов, який керував країною більше десяти років, перш ніж втратив владу в 2021 році після протестів, виграв вибори 2 жовтня, але його партія ГЄРБ не змогла забезпечити підтримку більшості для функціонуючого кабінету.

Неспроможність Болгарії сформувати уряд у нинішньому складі парламенту може поставити під загрозу її плани приєднатися до єврозони у 2024 році. Це також затримає вкрай необхідні реформи, спрямовані на боротьбу з корупцією на високому рівні, і може перешкодити ефективному використанню мільярдів євро з фондів відновлення ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.