Прем’єр Британії скликав термінову нараду через переповнені лікарні

Субота, 7 січня 2023, 16:28

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у суботу скликав термінову нараду міністрів, медиків і керівників служб охорони здоров’я для подолання кризи, викликаної нестачею місць у лікарнях у зимовий період.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

На британську систему охорони здоров'я чинять тиск усе більший попит на медичні послуги після ослаблення COVID-обмежень; сплеск захворюваності на грип та інші сезонні вірусні захворювання, а також нестача персоналу через вигорання від пандемії і кадровий дефіцит після Brexit.

Наразі тисячі ліжок у лікарнях Британії зайняті людьми, які можуть бути виписані, але не мають куди йти через брак місць для довгострокового догляду. За офіційними даними, за минулий тиждень лише третина пацієнтів, готових до виписки з лікарень в Англії, фактично залишили їх.

Це призвело до того, що машини швидкої допомоги застрягли біля лікарень із пацієнтами, яких не можуть прийняти, а люди з невідкладними проблемами здоров'я годинами чекають на прибуття медиків.

Британців закликають не напиватися через страйк лікарів швидкої допомоги

Крім того, зростання вартості життя через інфляцію, яка зачепила продукти харчування й енергоносії, призвела до того, що деяким медичним працівникам не вистачає зарплатні. У результаті медсестри й бригади швидкої допомоги влаштовували страйки.

Ця кризова ситуація вкотре порушила дискусію про те, як фінансувати й керувати Національною службою охорони здоров'я, створеною у 1948 році для надання безкоштовної медичної допомоги. Наразі вона фінансується з бюджету, але цих коштів не вистачає для покриття навантаження.

У британському уряді стверджують, що фінансування сфери охорони здоров'я в реальному вираженні продовжує зростати, і зарплати медиків також підвищуються – але коштів для підняття виплат відповідно до інфляції, яка досягла 11,1% у жовтні, немає.

Очікується, що в понеділок лідери медичних профспілок зустрінуться з представниками уряду, щоб обговорити свої вимоги й спробувати вирішити ці питання за межами страйків.

Як повідомлялось, на тлі страйків уряд Великої Британії вирішив залучити військових для забезпечення роботи критично важливих служб, зокрема й бригад швидкої допомоги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.