Лідер Республіки Сербської закликав до об'єднання з Сербією і нагородив Путіна

Понеділок, 9 січня 2023, 09:29

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік, що просуває сепаратистську політику в Боснії, закликав до об’єднання сербів у одній державі, оскільки зміна балансу сил у світі усунула перешкоди для цього.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє "Балканський оглядач".

"Настав час, коли можна думати про те, щоб усі серби жили в одній державі, оскільки баланс сил у світ змінився і більше немає жодних обмежень, які заважали цьому досі. Ми повинні використати цей час, щоб об'єднати сербський народ", - сказав президент Республіки Сербської, яка є частиною Боснії та Герцеговини, 8 січня на урочистому засіданні в Баня-Луці з нагоди так званого "Дня Республіки".

Додік вилаяв посла США, бо той підтримав Конституційний суд БіГ

За його словами, можливе об'єднання Республіки Сербської з Сербією, яке серби підтримають на референдумі.

"День Республіки" в Республіці Сербській відзначають 9 січня, незважаючи на рішення Конституційного суду Боснії і Герцеговини про його неконституційність. 

Згідно із вердиктом суду, відзначення цієї дати дискримінує хорватів і боснійців. 9 січня 1992 року було проголошено "Республіку сербського народу" Боснії і Герцеговини, а метою проголошення цього утворення було об'єднання із Сербією і недопущення незалежності БіГ.

Події 9 січня 1992 року вважають поштовхом до війни на території сучасної Боснії і Герцеговині та початком масового переслідування хорватів і боснійців.

США запровадили санкції проти наближеного до Додіка бізнесмена та його компанії

 У своїй промові на цьогорічному святкуванні "Дня Республіки" Додік заявив, що спроба сербських політиків на початку 1992 року створити Республіку Сербську була цілком виправданою, і він пишається поколінням політиків, які створили Республіку Сербську, і через це погодилися бути мучениками, які зараз страждають "у казематах".

В рамках відзначення "Дня Республіки" Додік заочно нагородив президента Росії Владіміра Путіна найвищою відзнакою Республіки Сербської  - "Орденом Республіки Сербської на намисті" за "розвиток і зміцнення дружніх зв'язків між Росією і РС".

Посол України в Хорватії та Боснії і Герцеговині Василь Кирилич назвав цей вчинок "нагородою від терориста терористу".

Нагадаємо, у жовтні, після чергових виборів, Центральна виборча комісія Боснії і Герцеговини офіційно оголосила Мілорада Додіка переможцем на виборах президента Республіки Сербської – сербського ентитету країни.

Мілорад Додік вважається одним із наймогутніших політиків у Республіці Сербській. Відомими є його проросійськість та близькість до Владіміра Путіна. США і Велика Британія запровадили проти Додіка санкції через спроби підірвати мир і стабільність у БіГ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.