Італія не затвердить передачу зброї Україні до лютого - ЗМІ

Понеділок, 9 січня 2023, 12:58

Італія не ухвалить рішення про постачання нової зброї в Україну до лютого через політичну напруженість, міркування щодо вартості озброєння та нестачу військових засобів.

Про це повідомила в понеділок італійська газета La Repubblica, пише "Європейська правда".

Два тижні тому президент України Володимир Зеленський заявив, що Рим розглядає можливість постачання систем ППО, після телефонної розмови з прем'єр-міністром Італії Джорджією Мелоні.

Посилаючись на неназвані джерела, La Repubblica повідомила, що Мелоні зіткнулася із опором щодо затвердження указу про постачання зброї в Україну з боку її правих союзників Маттео Сальвіні та Сільвіо Берлусконі. Обидва політики мають давні зв'язки із Москвою.

Але джерела з політичних партій Сальвіні та Берлусконі у понеділок заперечили наявність будь-яких проблем із указом.

Ще одна проблема, яка стримує ухвалення рішення, - побоювання щодо нестачі в італійській армії систем ППО, пише газета. Як відзначається, дві з п'яти італійських ракетних батарей уже пообіцяли Кувейту та Словаччині.

Третє занепокоєння, за даними газети, - це вартість зброї, яку передбачається відправити до Києва.

За колишнього прем'єр-міністра Маріо Драгі Італія відправила до Києва п'ять пакетів допомоги, включаючи військові поставки, а уряд Мелоні, створений у жовтні, вже кілька тижнів працює над можливим шостим пакетом.

За даними ЗМІ, Італія розглядає передання Україні систем SAMP/T і Aspide у межах нового пакета допомоги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.