Депутат із Фінляндії замовив напис на українському артилерійському снаряді

Понеділок, 9 січня 2023, 18:37

Голова комісії у закордонних справах парламенту Фінляндії Юссі Халла-ахо замовив через український сервіс SignMyRocket напис на артилерійському снаряді, пояснивши це сприянням убивству російських військових.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Yle.

Рішення замовити напис Халла-ахо пояснив відповіддю на публікацію статті в провідному фінському видання Helsingin Sanomat, у якому дискутувалась тема демонізації ворога в контексті російсько-української війни.

"Якщо в ситуації, що склалася, вбивство російських солдатів - правильне і необхідне, також усе, що сприяє цьому, є правильним і необхідним", – прокоментував депутат у Facebook. Він не уточнив, який саме напис замовив.

Після цього, за інформацією видання Iltalehti, на допис Халли-ахо поскаржились уповноваженому з прав людини через використання мови ворожнечі.

Депутат – не перша публічна особа Фінляндії, яка скористалась сервісом SignMyRocket. Раніше про це повідомляли також фінська письменниця Софі Оксанен і професор Мартті Карі.

Представник SignMyRocket Антон Соколенко в коментарі Yle повідомив, що жителі Фінляндії перебувають на другому після США місці за кількістю пожертвувань сервісу. За його словами, замовлень на написи з Фінляндії надійшло 600-700, і загалом за них було отримано 140 тисяч євро.

Сервіс SignMyRocket було створено українськими волонтерами й військовими для збору коштів на потреби української армії. За час існування сервіс зібрав уже понад один мільйон євро, за які були придбані автомобілі, шини, дрони, генератори й тепле екіпірування.

Як повідомлялось, уряд Фінляндії готує черговий, уже дванадцятий пакет військової допомоги Україні, який має бути затверджений у найближчі тижні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.