Проросійські партії Словаччини вимагають не передавати Україні МіГ-29

П'ятниця, 10 лютого 2023, 17:12

Спікер парламенту Словаччини Борис Коллар скликав на вівторок, 14 лютого, позачергове засідання, де обговорять питання передання Україні винищувачів радянського зразка МіГ-29.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на SME.

Про скликання позачергового засідання клопотала опозиційна партія Smer-SD експрем’єра Роберта Фіцо, яка стверджує, що обіцянкою вирішити питання з МіГ-29 виконувач обов’язків глави уряду Едуард Гегер порушив конституцію.

Ще одна партія – позапарламентська проросійська SNS – закликає Гегера не розглядати питання про постачання зброї в Україну взагалі. Партія стверджує, що словацький уряд не має політичного мандату на ухвалення таких важливих рішень.

Як повідомлялось, напередодні на саміті в Брюсселі президент України Володимир Зеленський особисто звернувся до Гегера з проханням поставити винищувачі МіГ-29 для захисту від російської агресії.

Словацький прем’єр пізніше заявив, що відповідні переговори відбуватимуться на європейському рівні, адже Словаччина постачатиме літаки МіГ-29 в межах механізму ЄС, який компенсує поставки військової техніки Україні.

Нагадаємо, з 1 вересня 2022 року польські винищувачі почали чергувати у повітряному просторі Словаччини згідно з домовленістю між Варшавою і Братиславою щодо захисту повітряного простору Словаччини.

Вважалося, що ця угода відкриває шлях для передачі словацьких МіГ-29 Україні, а Словаччина отримає замість них західні винищувачі F-16 – але не раніше 2024 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.