Португалія закриє програму "золотих віз" - прем'єр

П'ятниця, 17 лютого 2023, 17:56

Португалія припинить свою програму "золотих віз", яка прискорювала отримання дозволів на проживання для великих інвесторів з-за меж ЄС і принесла мільярди євро інвестицій, в рамках боротьби зі спекуляціями на ринку нерухомості.

Про це оголосив прем'єр-міністр Антоніу Кошта, пише "Європейська правда" із посиланням на Euractiv.

Програма, відома як Дозвіл на інвестиційну діяльність (ARI), принесла 6,9 мільярда євро інвестицій з моменту її створення в 2012 році.

Уряд припинить "видачу нових "золотих віз", заявив Кошта журналістам у Лісабоні після засідання Кабінету міністрів, присвяченого виключно житловому будівництву.

"Що стосується вже виданих "золотих віз", ... можливість їх продовження буде лише у тому випадку, якщо вони призначені для власного постійного проживання власника та його нащадків, або якщо нерухомість буде виставлена на ринок довгострокової оренди", - пояснив він.

За словами Кошти, рівень орендної плати, встановлений для нових договорів оренди житла, повинен встановлюватися відповідно до критеріїв, які обмежують її підвищення.

"Для нових договорів нова орендна плата повинна бути результатом суми останньої орендної плати з урахуванням змін, які могли бути внесені протягом терміну дії договору", - пояснив він.

Крім цих двох критеріїв, рівень нової орендної плати може також враховувати цільовий показник інфляції в 2%, визначений Європейським центральним банком.

Цей захід є частиною пакету соціалістичного уряду "Більше житла", який був схвалений урядом у четвер і спрямований на боротьбу зі спекуляціями з цінами на оренду житла.

Нагадаємо, уряд Кіпру позбавив громадянства 222 заможних інвесторів та членів їхніх родин, що є частиною зусиль, спрямованих на відновлення репутації, заплямованої програмою "інвестиції в обмін на паспорти", яка, як з'ясувалося під час розслідування, незаконно надавала громадянство в сотнях випадків.

Болгарія анулювала 12 так званих "золотих паспортів", а щодо п'яти інших процедура триває.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.