Дуда: я готовий до залізної завіси аж до хмар, тільки щоб РФ трималася подалі

Четвер, 2 лютого 2023, 15:16

Президент Польщі Анджей Дуда висловив готовність до відновлення залізної завіси, якщо на сході буде агресивна держава, яка хоче вбивати і поневолювати своїх сусідів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє PAP.

Дуда, який перебуває у Ризі, заявив, що Польща докладе всіх зусиль, щоб не дійшло до регіональної війни в Європі. Він зазначив, що при цьому Польща будує відлякуючий військовий потенціал.

"Ми в цьому моменті мобілізуємось. Збільшуємо ліміт наших оборонних видатків, вони недавно перевищили рівень 2% від ВВП і будуть на рівні 4% у 2023 році. Польське суспільство це розуміє", - сказав він.

Президент Польщі також прокоментував заклики відбудувати залізну завісу.

"Я готовий до того, що залізна завіса буде відбудована, якщо ми матимемо справу з агресивною державою на східному кордоні, яка хоче вбивати свої сусідів, яка хоче забрати їх землю, яка хоче відібрати їхню свободу. Тому я готовий збудувати залізну завісу аж до хмар просто для того, щоб вони трималися від нас подалі", - заявив Дуда.

Він наголосив, що поляки більше ніколи не хотіли б побачити у себе "русскій мір".

"Нехай Росія забере собі свій русскій мір, як їм він подобається. Нам не подобається", - заявив президент Польщі.

Польський президент також вказав на різне сприйняття поточної війни багатьма європейськими країнами. Наприклад, у Польщі сприйняття одне, а в Португалії зовсім інше.

Дуда підкреслює, що Польща і особливо країни Балтії докладають усіх зусиль, щоб розповісти іншим країнам про реальну історію і Росію.

Президент Польщі вважає, що кожна країна може сама вирішувати свою долю і жодні виправдання Росії за розв'язану війну не витримують критики.

"Немає жодних сфер впливу Росії чи США. Йдеться про те, чи дозволяємо ми людям вибирати, на чиєму боці ми хочемо бути. У Польщі пройшов референдум про вступ до Євросоюзу, НАТО, в результаті чого ми самі вирішили свою долю", - наголосив Дуда, додавши, що й Україна сама повинна визначати свій шлях.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький не вважає, що падіння президента РФ Владіміра Путіна здатне вирішити проблеми з Росією, оскільки ситуація з його наступником не гарантує позитивних змін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.