Сербські депутати почубились під час виступу Вучича про Косово

відео
Четвер, 2 лютого 2023, 19:41

Під час виступу президента Сербії Александара Вучича в парламенті про переговори щодо Косова відбулась нетривала сутичка між депутатами від влади й опозиції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на РТС.

Сутичка виникнула, коли кілька парламентарів із опозиційних партій Сербії – передусім представники правих і націоналістичних політсил – перервали Вучича, заявивши про порушення правил процедури.

Вони викрикували "Зрада" і "Не віддамо Косово", після чого рушили в бік президента. На це відреагували депутати Сербської прогресивної партії Вучича, й між ними виникла бійка.

На цьому тлі сербський президент звинуватив опозицію в тому, що для них правила процедури важливіші за питання Косова: "Різниця між ними й нами в тому, що для нас священним є Косово, а для них – правила процедури".

Десь через п’ятнадцять хвилин сербські депутати вгамувались і повернулись на місця.

Косово проголосило незалежність від Сербії в 2008 році, через дев'ять років після того, як бомбардування Белграда поклало край жорстокій війні проти етнічних албанців Косова режимом Слободана Мілошевича в період з 1998 по 1999 рік.

Президент Сербії поскаржився, що його "шантажують" західними інвестиціями у питанні Косова

Белград все ще відмовляється визнати незалежність Приштини і намагається перешкодити тому, щоб Косово стало кандидатом на вступ в ЄС, приєдналася до ЮНЕСКО і стало членом НАТО.

Наприкінці серпня президент Сербії Александар Вучич заявив, що готовий прийняти концепцію угоди про нормалізацію відносин із Косовом, запропоновану Францією та Німеччиною.

Відповідно до цього плану, Сербія більш не заперечуватиме проти членства Косова у будь-якій міжнародній організації. Також обидві країни зобов’язуються підтримувати вступ одна одної до ЄС, а також "продовжать діалог за посередництва ЄС для укладення юридично зобов’язуючої всеохопної угоди про нормалізацію відносин".

Читайте більше тут: Косово в обмін на санкції: чому Белград пішов на поступки у принциповому для себе питанні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.