Суд ООН зобов’язав Азербайджан припинити блокаду Лачинського коридору

Середа, 22 лютого 2023, 20:28

Міжнародний суд ООН у середу застосував тимчасові заходи за позовом Вірменії проти Азербайджану та зобов’язав останній забезпечити пропуск людей і транспорту через Лачинський коридор.

Про це йдеться в рішенні Суду ООН, яке цитує "Європейська правда".

Згідно з рішенням, яке підтримали 13 із 15 суддів, Суд до ухвалення остаточного рішення зобов'язав Азербайджан вжити всіх наявних у його розпорядженні заходів для забезпечення безперешкодного пересування осіб, транспортних засобів і вантажів Лачинським коридором.

Водночас Суд ООН не задовольнив вимоги Вірменії до Азербайджану про повне і негайне відновлення газопостачання та інших комунальних послуг у Нагірному Карабаху, оскільки Вірменія не надала доказів причетності Азербайджану до припинення подачі газу в регіон.

При цьому застосування тимчасових заходів за зустрічним позовом Азербайджану до Вірменії у зв’язку з "мінуванням території Азербайджану" судді Суду ООН відхилили одноголосно, оскільки Конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, на основі якої розглядається спір, таких зобов’язань не має.

Міжнародний суд ООН почав розгляд запиту Вірменії щодо розблокування Лачинського коридору

Нагадаємо, 29 грудня 2022 року Вірменія попросила Міжнародний суд ООН застосувати проміжні заходи до Азербайджану для відкриття Лачинського коридору – єдиної дороги, що зв'язує Нагірний Карабах із зовнішнім світом.

Єдину дорогу, яка сполучає Нагірний Карабах із Вірменією, фактично перекрили з 12 грудня під приводом протесту екоактивістів. Через це в анклаві почались з труднощі з продуктами і медикаментами. Також 13 грудня Азербайджан перекрив постачання газу з Вірменії до Нагірного Карабаху.

Азербайджан заявляє, що екоактивісти нібито не блокують гуманітарні вантажі і по дорозі пропускали російських військових, представників Червоного Хреста які супроводжували важкохворих пацієнтів.

У зв'язку з блокадою Лачинського коридору Єреван звернувся також до Європейського суду з прав людини, який зобов’язав Азербайджан забезпечити рух тяжкохворих людей і тих, хто втратив оселю.

Читайте детальніше у статті: Азербайджан заморожує війну: чому Росія дозволила зробити холод зброєю проти Вірменії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.