Анкара про закриття країнами Заходу консульств: тиск та спроба дестабілізації Туреччини

П'ятниця, 3 лютого 2023, 13:35

Міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу засудив тимчасове закриття країнами Заходу своїх дипломатичних представництв у країні як тиск Заходу на Туреччину.  

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Daily Sabah.

"Вони ведуть психологічну війну проти Туреччини. Вони намагаються дестабілізувати країну", – сказав Сойлу.

Як зазначає видання, Сулейман Сойлу та інші офіційні особи припустили, що західні держави оголосили про небезпеку, щоб чинити тиск на Туреччину з метою приглушити критику протестів проти Корану і розв'язати суперечку з НАТО.

Крім того, міністр внутрішніх справ Туреччини вважає, що таким чином Захід втручається в президентську і парламентську виборчі кампанії. 

Сполучені Штати і кілька європейських країн порадили громадянам не відвідувати масові заходи і уникати туристичних місць в Туреччині через підвищену терористичну загрозу.

Щонайменше сім європейських країн тимчасово закрили свої консульства в Стамбулі для широкої громадськості як запобіжний захід.

Консульство США залишається відкритим, оскільки воно розташоване далеко від центру міста і є менш вразливим до нападів.

Попередження про безпеку пролунали під час сплеску дипломатичної напруженості Туреччини зі Швецією і Фінляндією щодо вступу в НАТО.

Відносини загострилися після протестів, під час акції зі спалення Корану біля посольств Анкари в Стокгольмі і Копенгагені минулого місяця.

Нагадаємо, вчора в Туреччині викликали дипломатів дев'яти країн Заходу, які казали про підвищену небезпеку в їхній країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.