Експрезидент Молдови Додон став фігурантом нової кримінальної справи

П'ятниця, 3 лютого 2023, 14:44

Експрезидент Молдови Ігор Додон і його дружина Галина стали фігурантами у новій кримінальній справі, пов'язаній із підробкою медичної довідки. 

Про це молдовському виданню NewsMaker повідомили у прокуратурі, пише "Європейська правда".

Прокурори завели справу після того, як стало відомо, що лікар, який виписав направлення на реабілітацію синові Додона, не знайомий із пацієнтом.

Додон лякає втягненням Молдови у "війну НАТО з Росією" 

Як розповіли у прокуратурі, у справі фігурує лікарка сім'ї Додона, дружина муніципального радника Кишинева від Партії соціалістів Дінарія Кожокару.

Як повідомила Антикорупційна прокуратура 3 лютого, прокурори клопотали про визнання Додона, його дружини і лікаря підозрюваними у кримінальній справі.

Зокрема, Додона та його дружину підозрюють у використанні фальшивого документа, а лікаря - у його підробці.

19 січня Додон і його адвокати на судовому засіданні подали прохання дозволити Додону виїхати до Румунії, де його неповнолітній син мав пройти постковідну реабілітацію. 

Експрезидент представив суду направлення лікаря. Після цього Вища судова палата дозволила йому покинути Молдову з 28 січня до 5 лютого, щоб супроводжувати неповнолітнього сина на лікування в Румунію. Додон перебуває під підпискою про невиїзд, тому йому потрібен дозвіл суду, щоб вирушити за кордон.

Проросійський експрезидент Молдови Додон розглядає створення нової партії

Прокурори провели обшук і з'ясували, що медик, який виписав направлення синові Додона на проходження реабілітації, не знайомий із пацієнтом. Він заявив, що підписав направлення на прохання своєї колеги, дружини муніципального радника від Партії соціалістів. 

Прокуратура направила клопотання до Вищої судової палати з вимогою помістити Додона під домашній арешт і заборонити залишати країну. 

Пізніше Додон відмовився від поїздки в Румунію, тому що його дружині заборонили залишати країну, а також через тиск на лікарів, які рекомендували цю поїздку, як пояснив Додон.

Додон перебував під домашнім арештом з 26 травня 2022 року у зв’язку з так званою справою про "кульок" - що отримала назву за відеозаписом, на якому видно, як Додон отримує чорний пакет від колишнього "володаря Молдови", олігарха й лідера Демпартії Влада Плахотнюка. 

6 жовтня прокуратура повідомила про завершення розслідування, 17 жовтня почався судовий розгляд справи. За версією прокурорів, Додон отримав від Плахотнюка від 600 тисяч до мільйона доларів США, кошти мали піти на витрати партії. 

Читайте більше про цю справу: Зрада президента: як Молдова дійшла до арешту Додона та що це змінить у відносинах з РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.