США все ж збили повітряну кулю, яку вважають шпигунським апаратом Китаю

відео
Неділя, 5 лютого 2023, 08:24

Американські військові збили повітряну кулю, яку днями зафіксували над територією США і яку вважають запущеною Китаєм зі шпигунськими цілями.

Про це повідомляє CNN, пише "Європейська правда". 

Після нових консультацій та з погодження президента Джо Байдена апарат збили ракетою з винищувача над Атлантичним океаном. Вперше повітряну кулю помітили над територією штату Монтана, звідки вона рухалася разом з повітряними потоками через увесь центр країни, поки врешті досягла східного узбережжя. 

У Пентагоні вважали за краще не поспішати збивати апарат, щоб після падіння уламків над континентальною частиною країни не постраждали люди чи майно. 

Перед пострілом призупинили прийом-відправелення авіарейсів у найближчих аеропортах, повітряний простір над цією зоною частково закрили. 

Міністр оборони Ллойд Остін повідомив, що повітряна куля була запущена Китаєм "для спостереження за стратегічними місцями на території США" і Байден ще у середу розпорядився розібратися з апаратом, щойно буде можливість зробити це без зайвого ризику для цивільного населення. "Міноборони напрацювало варіанти, як безпечно збити кулю над нашими територіальними водами, ретельно відстежуючи маршрут та їх розвідувальну діяльність", - додав він. 

Виловлені з океану рештки апарату передадуть до лабораторії ФБР для подальших досліджень. 

В МЗС Китаю заявили, що куля потрапила у повітряний простір США випадково, а після збиття Пекін висловив протест, назвавши рішення Вашингтона "надмірною реакцією" та порушенням міжнародних практик. 

У Держдепі після відкриття заявили, що присутність цього об’єкта у небі США є порушенням суверенітету і це неприйнятно; також у зв’язку з цим держсекретар Ентоні Блінкен відклав візит до Китаю, пояснивши, що інцидент "створив умови, які підривають мету поїздки". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.