Косово приймає європейський план врегулювання відносин із Сербією

Понеділок, 6 лютого 2023, 19:39

Прем’єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті в понеділок заявив, що погоджується на втілення розробленого в Європейському Союзі плану нормалізації відносин із Сербією.

Як пише "Європейська правда", про це Курті заявив після зустрічі зі спеціальним представником ЄС із питань переговорів Косова й Сербії Мирославом Лайчаком у понеділок.

"Ми приймаємо пропозицію ЄС щодо нормалізації відносин між Косовом і Сербією і вважаємо її хорошою основою для подальших дискусій і твердим фундаментом для руху вперед", – написав він у Twitter.

Косовський прем’єр додав, що окремі питання плану, пов’язані з міжнародними гарантіями, механізмами імплементації та часовою послідовністю, "будуть розглянуті найближчим часом під час майбутніх переговорів у Брюсселі".

Косово проголосило незалежність від Сербії в 2008 році, через дев'ять років після того, як бомбардування Белграда поклало край жорстокій війні проти етнічних албанців Косова режимом Слободана Мілошевича в період з 1998 по 1999 рік.

Парламент Сербії завершив дводенні дебати з приводу Косова

Белград все ще відмовляється визнати незалежність Приштини і намагається перешкодити тому, щоб Косово стало кандидатом на вступ в ЄС, приєдналася до ЮНЕСКО і стало членом НАТО.

Нагадаємо, наприкінці січня президент Сербії Александар Вучич заявив, що готовий прийняти концепцію угоди про нормалізацію відносин із Косовом, запропоновану Францією та Німеччиною, але це залежить від згоди Приштини.

Відповідно до цього плану, Сербія більш не заперечуватиме проти членства Косова у будь-якій міжнародній організації, а Косово дає згоду на створення нового органу, який матиме право говорити від імені всіх 10 муніципалітетів Косова, де серби складають більшість.

Також обидві країни зобов’язуються підтримувати вступ одна одної до ЄС, а також "продовжать діалог за посередництва ЄС для укладення юридично зобов’язуючої всеохопної угоди про нормалізацію відносин".

Більше читайте тут: Примус до компромісу: як Захід позбавляє Сербію залежності від РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.