Лукашенко ввів у Білорусі смертну кару за держзраду чиновників і військових

П'ятниця, 10 березня 2023, 11:05

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко підписав закон "Про зміну кодексів з питань кримінальної відповідальності", який, зокрема, запроваджує смертну кару для чиновників та військових за зраду держави. 

Про це повідомила 9 березня пресслужба Лукашенка, пише "Європейська правда".

"Основна мета документа - посилення протидії злочинам екстремістського (терористичного) та антидержавного спрямування", - підкреслила пресслужба.

Тихановську заочно засудили у Білорусі до 15 років колонії

Законом передбачає поширення кримінальної відповідальності за зраду державі, вчинену посадовою особою, на всіх осіб, які обіймають державні посади. 

При цьому за зраду державі, вчинену посадовою особою або військовослужбовцем, запроваджується можливість застосування виняткової міри покарання - смертної кари.

За низку злочинів антидержавної спрямованості встановлюється додаткове покарання у вигляді штрафу в розмірі до 50 тисяч базових величин.

Запроваджується кримінальна відповідальність за пропаганду тероризму, дискредитацію Збройних Сил, інших військ і військових формувань, воєнізованих організацій та порушення вимог щодо захисту державних секретів.

Росія розробила стратегію захоплення Білорусі до 2030 року - розслідування

З трьох до десяти діб збільшується строк затримання осіб, підозрюваних у вчиненні зради держави, змові або інших діях з метою захоплення державної влади, шпигунстві та агентурній діяльності.

Одночасно передбачається звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які здійснювали підготовку до нападу на установи, що користуються міжнародним захистом, або до вчинення диверсії, але відмовилися від своїх намірів і посприяли в запобіганні зазначеним злочинам.

У травні минулого року Лукашенко підписав зміни до законодавства, які уможливили засудження до страти за "замах на тероризм".

Білорусь залишається єдиною країною в Європі, де зберігається смертна кара. Її присуджують чоловікам. Жінок засуджують до тривалого тюремного ув’язнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.