Швейцарія не змінить політику заборони реекспорту зброї в Україну - уряд

П'ятниця, 10 березня 2023, 17:04

Уряд Швейцарії не змінюватиме свою давню політику, що забороняє передачу зброї швейцарського виробництва до третіх країн, зокрема до України.

Про це йдеться в заяві на сайті уряду, пише "Європейська правда".

"На своєму засіданні 10 березня Федеральна рада розглянула питання про реекспорт військового майна швейцарського виробництва третіми країнами та вирішила зберегти наявну практику. Рішення ґрунтується на Законі про військове майно і на давній гуманітарній традиції Швейцарії як нейтральної держави", - йдеться в заяві.

"Традиція нейтралітету Швейцарії не означає байдужості до агресії Росії проти України, тож Швейцарія неодноразово й рішуче засуджувала цю агресію та вимагала припинення військових дій і виведення російських військ з усієї території України. Швейцарія також підтримує санкції Європейського Союзу", - зазначили в уряді.

Також повідомляється, що за останні 12 місяців Швейцарія отримала запити від Німеччини, Данії та Іспанії про реекспорт швейцарського військового майна в Україну. Усі запити було відхилено.

Однак уряд заявив, що постачання військового спорядження європейським оборонним компаніям залишаються можливими, оскільки такий експорт не порушує закон про нейтралітет.

Нагадаємо, 8 березня нижня палата парламенту Швейцарії підтвердила, що передача швейцарських танкових боєприпасів в Україну на вимогу Берліна має залишатися під забороною.

Раніше президент Швейцарії Ален Берсе заявив, що його країна, як і раніше, виступає проти експорту зброї в охоплену війною Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.