Лідери Британії та Франції погодили новий план боротьби з нелегальною міграцією через Ла-Манш

П'ятниця, 10 березня 2023, 17:46

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і президент Франції Еммануель Макрон під час зустрічі в Парижі в п’ятницю погодили новий план протидії нелегальній міграції через протоку Ла-Манш, що розділяє дві держави.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на The Times.

Згідно з домовленістю, протягом наступних трьох років Британія виділить Франції 541 мільйон євро на збільшення штату прикордонників і створення спеціального поліцейського підрозділу, покликаного зупиняти малі човни, на яких перетинають Ла-Манш.

Нова домовленість закріплює рішення, ухвалене Францією та Британією попереднього року, про розміщення британських офіцерів у французьких прикордонних диспетчерських пунктах. Тепер із цією метою буде створений постійний цілодобовий "зональний координаційний центр".

Також обіцяється тісніша співпраця між Національним агентством по боротьбі зі злочинністю Британії та його французьким аналогом із метою переслідування лідерів банд контрабандистів, що перевозять людей через Ла-Манш.

Уряд Британії представив суперечливий план боротьби з нелегальною міграцією через Ла-Манш

Додатково в межах ініціативи, в яку також пообіцяла вкластись і Франція, будуть посилені безпілотники, літаки та інші технологічні засоби спостереження за протокою.

Водночас залишилось невирішеним питання повернення нелегальних мігрантів із Британії до Франції: на спільній пресконференції Макрон наполіг на тому, що це має бути узгоджене на рівні ЄС.

За останні два роки кількість мігрантів, що прибувають на англійське узбережжя, зросла більш ніж удвічі, і вирішення цієї проблеми стало одним з п'яти ключових пріоритетів, окреслених у січні прем'єр-міністром Ріші Сунаком.

Зокрема у 2022 році рекордна кількість людей перетнула Ла-Манш до Великої Британії на малих суднах. А загалом чиста міграція до Британії зросла до рекордного рівня в 504 тисячі осіб за рік до червня 2022 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: