Прем’єр Британії виключив зміну закону для передачі Греції мармурів Парфенона

Понеділок, 13 березня 2023, 10:30

Прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак виключив можливість зміни закону, який забороняє Британському музею передавати мармурові статуї Парфенона назавжди назад до Греції.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Ekathimerini.

Сунак заявив, що не планує вносити зміни до законодавства, яке передбачає, що музей може розпоряджатися предметами зі своєї колекції лише в обмежених випадках. Однак музей все ще може надати скульптури у тимчасове користування.

З моменту здобуття незалежності в 1832 році Греція неодноразово закликала до повернення скульптур, відомих у Британії як "мармури Елгіна", які британський дипломат лорд Елгін вивіз з афінського храму Парфенон на початку XIX століття, коли Греція перебувала під владою Османської імперії.

Сунак навряд чи відступить від позиції двох своїх попередників, які були проти будь-якої передачі мармурів Греції.

"Британія дбала про мармури Елгіна протягом багатьох поколінь. Наші галереї та музеї фінансуються платниками податків, тому що вони є величезним надбанням для цієї країни", - сказав Сунак журналістам у літаку, коли летів до Сполучених Штатів.

"Ми ділимося своїми скарбами зі світом, і світ приїжджає до Британії, щоб побачити їх. Колекція Британського музею захищена законом, і ми не плануємо його змінювати", - наголосив він.

Колишній міністр фінансів Джордж Осборн, голова Британського музею, працює над новою угодою з Грецією, завдяки якій скульптури можна буде побачити як у Лондоні, так і в Афінах.

Проєкт "Парфенон", який був підтриманий британськими політиками з різних політичних партій для вирішення цього питання, заявив у неділю, що колекція Парфенона Британського музею може бути повернута Греції в рамках довгострокової угоди про культурне партнерство.

Британський музей завжди виключав можливість повернення мармурових скульптур, які включають близько половини 160-метрового фризу, що прикрашав Парфенон, і наполягав на тому, що вони були придбані на законних підставах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.