Міжнародний кримінальний суд планує відкрити дві справи про воєнні злочини РФ - NYT

Понеділок, 13 березня 2023, 15:57

Міжнародний кримінальний суд (МКС) готується відкрити дві справи про воєнні злочини РФ в Україні: у зв’язку з викраденнями українських дітей та навмисними атаками Росії проти цивільної інфраструктури України.

Про це повідомило видання The New York Times з посиланням на власні неназвані джерела, пише "Європейська правда".

Ці справи представлять перші міжнародні звинувачення після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Уряд зробив крок до відкриття офісу Міжнародного кримінального суду в Україні

Перша справа, за словами поінформованих джерел, стосується викрадень українських дітей - від немовлят до підлітків, - про які широко повідомлялося в засобах масової інформації. Як стверджувалося, РФ вивозила дітей з України і насаджувала російське громадянство або відправляла в так звані "літні табори" для перевиховання. Деякі з викрадених дітей були вихованцями дитячих будинків або інтернатів.

Головний прокурор МКС Карім Хан публічно заявляв про свої наміри розслідувати цю справу. Він говорив, що незаконне переміщення дітей до Росії або на окуповані частини України є пріоритетом для його слідчих.

Очікується, що друга справа стосуватиметься безперервних атак Росії проти цивільної інфраструктури України, включаючи водопостачання, газо- та електростанції, які перебувають далеко від зони бойових дій і не вважаються законними військовими цілями.

Як підкреслює видання, уряд США має докази, що проливають світло на рішення Кремля навмисно атакувати життєво важливу цивільну інфраструктуру. Частина членів адміністрації Байдена виступає за те, щоб поділитися цими доказами з судом. Але, за даними видання, Міністерство оборони США блокує передачу цих розвідданих, оскільки побоюється створити прецедент, який може відкрити шлях для притягнення до відповідальності американців.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Хан проти створення спецтрибуналу щодо агресії РФ

Щодо юридичної процедури, то головний прокурор МКС Карім Хан повинен спочатку представити свої звинувачення колегії суддів досудового слідства. Вони ж вирішать, чи були дотримані правові стандарти для видачі ордерів на арешт, чи потрібно більше доказів.

Наразі незрозуміло, кому суд планує пред'явити звинувачення в кожному конкретному випадку. На прохання видання підтвердити клопотання про видачу ордерів на арешт прокуратура відповіла, що не обговорює публічно деталі, пов'язані з поточними розслідуваннями.

Деякі дипломати та експерти заявили, що є ймовірність звинувачення щодо президента Росії Владіміра Путіна, оскільки суд не визнає імунітет глави держави у справах, пов'язаних з воєнними злочинами, злочинами проти людяності або геноцидом.

Проте ймовірність судового процесу залишається низькою, попереджають експерти, оскільки МКС не може розглядати справи заочно. Росія навряд чи видасть своїх чиновників для проведення суду.

Водночас видання підкреслює, що ордери на арешт підозрюваних у жодній із двох справ не очікуються найближчим часом. У минулому судді міжнародного суду витрачали кілька місяців на розгляд звинувачень, перш ніж видати ордери.

Тим часом у Гаазі до початку літа має почати роботу Міжнародний центр переслідування за злочин агресії проти України, де зберігатимуть та аналізуватимуть докази для майбутніх судових процесів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.