США наклали санкції на екскерівника спецслужби БіГ за підрив мирного процесу

Середа, 15 березня 2023, 19:45

Міністерство фінансів США в середу запровадило санкції проти трьох громадян Боснії та Герцеговини, зокрема колишнього очільника спецслужби країни, за підрив регіональної стабільності.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена.

Серед іншого, під обмеження потрапив колишній голова Агентства розвідки та безпеки Боснії і Герцеговини Осман Мехмедагіч (пішов з посади в лютому 2023 року), який, як стверджують США, допомагав Партії демократичних дій (SDA), яка представляє інтереси боснійців-мусульман.

"Існує також достовірна інформація про те, що Мехмедагіч співпрацював зі злочинними мережами з метою особистого та партійного збагачення. Ця діяльність відображає більш широку модель поведінки Мехмедагіча та SDA, яка полягає у використанні владних повноважень для особистого і партійного збагачення", – наголосив Блінкен.

Крім того, санкції були накладені на Едіна Гаканіна за участь у злочинному картелі, причетному до торгівлі наркотиками, а також відмивання грошей і причетність до транснаціонального злочинного угруповання, забороненого США.

США наклали санкції на прокурорку з Боснії та Герцеговини, яка покривала криміналітет

Також у чорний список США потрапив лейтенант у Республіці Сербській Драган Станкович, який сприяв ухваленню закону, що має на меті узурпувати" державну власність всупереч конституції Боснії і Герцеговини, рішенню конституційного суду і Дейтонській мирній угоді 1995 року.

Згідно із санкціями, будь-яке майно або частки в майні, що належать цим трьом особам, заблоковані, а американцям заборонено вести з ними бізнес.

"У міру того, як Сполучені Штати продовжують підтримувати реформи, ми також сприяємо притягненню до відповідальності за дії тих, хто підриває демократичні інститути і просуває свій порядок денний заради політичної та особистої вигоди за рахунок миру і стабільності на Західних Балканах", – підкреслив держсекретар США.

Минулого тижня США розкритикували заяви президента президента Республіки Сербської Мілорада Додіка, який піддав сумніву правочинність конституційного суду Боснії та Герцеговини й пригрозив відокремленням сербської частини конфедерації.

Читайте також: Боснія на розрив: чому політична криза дійшла до рівня, що загрожує навіть існуванню держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.