КНДР провела черговий запуск міжконтинентальної балістичної ракети

Четвер, 16 березня 2023, 08:25

Північна Корея 16 березня запустила міжконтинентальну балістичну ракету (МБР) у море між Корейським півостровом і Японією, пуск здійснили за кілька годин до вильоту президента Південної Кореї у Токіо.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

КНДР вранці 16 березня здійснила чергове ракетне випробування, запустивши у Японське море міжконтинентальну балістичну ракету - у продовження попередніх пусків цього тижня, які Північна Корея проводить на тлі триваючих спільних військових навчань Південної Кореї і США. 

Ракета, запущена о 7.10 ранку (0.10 за Києвом) з Пхеньяна, пролетіла близько 1000 кілометрів по висхідній траєкторії, повідомив Об'єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї.

Міністерство оборони Японії заявило, що снаряд, схожий на МБР, пролетів на висоті понад 6 000 км, політ тривав близько 70 хвилин. Швидше за все, ракета впала за межами виключних економічних зон Японії, за 200 км на захід від острова Хоккайдо, що на півночі Японії.

Японія не має підтверджень про те, що ракета завдала якихось пошкоджень, заявив головний секретар кабінету міністрів Японії Хірокадзу Мацуно. Він додав, що Японія висловила КНДР протест через посольство Північної Кореї у Пекіні.

"Запуск ракети Північною Кореєю є варварським актом і є посиленням провокації перед усім міжнародним співтовариством. Ми підтвердимо тісну співпрацю з Південною Кореєю та США з метою повної денуклеаризації Північної Кореї на сьогоднішньому японсько-південнокорейському саміті", - сказав Мацуно.

Південна Корея скликала засідання Ради національної безпеки і рішуче засудила запуск ракети як серйозний акт провокації, що загрожує міжнародному миру.

Яку саме МБР запустили, достеменно невідомо, але південнокорейський військовий чиновник заявив, що ракета схожа на Hwasong-17 - ракету на рідкому паливі, яку Північна Корея випробовувала раніше, і це навряд чи була нова твердопаливна МБР.

Hwasong-17 є найбільшою ракетою Північної Кореї, здатною доставити ядерну боєголовку в будь-яку точку Сполучених Штатів. Деякі аналітики припускають, що вона може нести кілька боєголовок і хибних цілей для кращого подолання протиракетної оборони.

Програми Північної Кореї з розробки балістичних ракет і ядерної зброї заборонені резолюціями Ради Безпеки ООН, але Пхеньян заявляє, що розробка зброї необхідна для протидії "ворожій політиці" Вашингтона і його союзників. 

Як повідомлялося, Північна Корея 14 березня вдруге за останні дні здійснила пуски балістичних ракет малої дальності. Перед цим вранці 12 березня КНДР здійснила пуски крилатих ракет з підводного човна, що є першим таким випадком - принаймні з тих, про які відомо. Активізацію пусків пов’язують із початком спільних військових навчань Південної Кореї та США Freedom Shield, паралельно з продовженням навчань Warrior Shield. КНДР вбачає у цьому "підготовку до агресивної війни" проти неї. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.