Посадовці США розкрили два сценарії весняного контрнаступу України

Четвер, 16 березня 2023, 10:57

За словами американських чиновників, у Києва є два варіанти проведення великого контрнаступу, який очікується пізньою весною.

Про це пише видання Politico з посиланням на анонімні джерела в адміністрації президента США, повідомляє "Європейська правда".

Як йдеться у публікації, офіційні особи США зараз зосереджені на тому, щоб підготувати Україну до великого весняного наступу з метою повернення територій, який, як вони очікують, розпочнеться до травня. Сотні західних танків і бронетехніки зараз прямують в Україну для участі в масштабній операції.

Ексглава Генштабу Британії: Після успішного контрнаступу Києва Путіна можуть вимести з Кремля

Пакети допомоги США, оголошені чотири-п'ять місяців тому, були спрямовані на те, щоб забезпечити Україну необхідним для весняного контрнаступу озброєнням, сказав один американський чиновник на умовах анонімності. 

Видання відзначає, що, за словами посадовців США, Київ ще не визначився зі стратегією контрнаступу, але у нього є два варіанти. 

Перший – просуватися на південь через Херсон до Криму, а другий – рухатися на схід зі своєї північної позиції, а потім на південь, перерізавши російський сухопутний коридор. 

За словами співрозмовників Politico, перший варіант не виглядає реалістичним, оскільки Росія окопалася для оборони на східному березі Дніпра, а Україна не має достатньої кількості людських ресурсів для успішної десантної операції проти такої сили. Другий варіант, на їхню думку, більш імовірний. 

Байден: Україна готується до "контрнаступів"

Напередодні міністр оборони Сполучених Штатів поінформував, що загалом дев’ять країн пообіцяли надати Україні понад 150 танків Leopard напередодні великого контрнаступу.

Водночас партнери України намагаються вирішити проблему дефіциту боєприпасів для України. Очікується, що глави МЗС ЄС 20 березня затвердять пропозиції про прискорення військової підтримки України, яка передбачає спільну закупівлю боєприпасів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.