Прем’єр Польщі закликав забрати повноваження у Брюсселя, щоб ЄС став демократичнішим

Понеділок, 20 березня 2023, 16:49

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький виступає за те, щоб більша кількість сфер перебувала в компетенції національних держав, а не Європейського Союзу.

Про це він сказав у виступі в Університеті Рупрехта і Карла в Гейдельберзі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF24

Моравецький заявив, що за останні десятиліття повноваження Європейської комісії розширилися і останнім часом процес посилення впливу Брюсселя ще більше прискорився. За його словами, багато країн зараз сприймають це дуже критично.

"Ми повинні зробити певний перегляд тих сфер, які ми делегували на рівень Європейського Союзу", - сказав Моравецький.

"Нам потрібен кращий баланс між окремими державами-членами та європейськими інституціями. Можливо, нам слід скоротити сфери, де ЄС має компетенцію, щоб ним (Євросоюзом. - Ред.) було легше керувати, щоб він був більш демократичним, навіть якщо в ньому більше держав-членів", - пояснив своє бачення реформи ЄС польський прем'єр.

Прем’єр Польщі на тлі скандалу в Європарламенті порадив "не повчати Польщу" щодо верховенства права

Глава польського уряду підкреслив, що держави-члени повинні "відновити контроль над договорами", оскільки не може бути так, що "повноваження щодо прийняття рішень перебуватимуть в руках Брюсселя, де будуть формуватися коаліції влади".

"В рамках Європейського Союзу ми повинні зосередитися на сферах спільного інтересу в дусі Римських договорів. Ми повинні керуватися принципом субсидіарності, допоміжності", - оцінив Моравецький.

Держави-члени ЄС делегували значну частину своїх повноважень Європейському Союзу. Це закріплено в установчих договорах ЄС. Делегування відбулося у багатьох сферах - від комерційних питань до прав споживачів.

Водночас, залишаються сфери, що залишаються у компетенції держав-членів. Ці сфери, такі як державні кордони, національна безпека та оборона, становлять внутрішньодержавний інтерес та захищені від втручання з боку ЄС.

За словами Моравецького, сьогодні слід говорити про нове бачення Європи, щоб мир і безпека стали основою розвитку на наступні десятиліття.

Польща подала до суду на ЄС через стягнення штрафу у суперечці щодо верховенства права

"Я часто чую, що Європейський Союз потребує реформ, якщо він хоче розширюватися. Це часто є таким собі камуфляжем. Насправді пропонується федералізація або централізація", - сказав Моравецький.

"Автори цих ідей федералізації та централізації кажуть, що має змінитися процес прийняття рішень, тобто ми повинні відійти від одностайного прийняття рішень до прийняття рішень кваліфікованою більшістю. Наводяться такі аргументи, що якщо буде більше 30 країн-членів, то буде дуже важко досягти такої одностайності. Але питання в тому, чи повинні ми вірити, що більшість має право нав'язувати рішення меншості всупереч інтересам цієї меншості у все більшій і більшій кількості сфер", - зазначив він.

"Ми не хочемо Європи, яка розмовляє мовою ультиматумів. Не можна тиснути на країни, щоб підпорядкувати їх собі", - заявив глава польського уряду.

Як відомо, Польща регулярно перебуває у конфлікті з ЄС через проблеми із дотриманням верховенства права. Єврокомісія поставила прийняття Національного плану відбудови Польщі та виплату грошей з Фонду реконструкції - а це цілих 35 млрд євро - в залежність від змін у питанні судової реформи.

Раніше Суд ЄС зобов’язав Польщу негайно призупинити дію положень, що стосувалися повноважень Дисциплінарної палати Верховного суду, яку Єврокомісія звинуватила у заполітизованості. За невиконання рішення Суду ЄС на Польщу накладені штрафні санкції у розмірі 1 млн євро на день.

Детальніше про це читайте у статті: Гроші чи союзники: як ЄС поставив польську владу перед непростим вибором.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.