Рада ЄС схвалила основні елементи компромісної угоди Лондона та Брюсселя щодо Brexit

Вівторок, 21 березня 2023, 14:09

Рада ЄС ухвалила два рішення щодо так званої Віндзорської рамкової домовленості, яку уклали Лондон і Брюссель наприкінці лютого для вирішення питання транзиту товарів на острові Ірландія після Brexit.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби Ради ЄС, що є у розпорядженні "Європейської правди".

Прийняті рішення, що визначають позицію ЄС у Спільному комітеті та Спільній консультативній робочій групі щодо угоди про Brexit, оформлюють згоду Євросоюзу на ключові елементи домовленості та надають їм юридично зобов’язуючої сили. 

"Ухвалення цих актів демонструє прагнення ЄС втілювати на практиці спільні рішення, які були напрацьовані для реагування на практичні труднощі у реалізації Північноірландського протоколу", - зазначають у комюніке.

Як відомо, наприкінці лютого 2023 року Лондон і Брюссель досягли компромісу з чи не найболючішого питання двосторонніх відносин – торгівлі через Північну Ірландію після того, як Британія перестала бути членом ЄС.

Попри те, що Лондон завершив вихід з ЄС ще у 2020 році, схему розв'язання цієї проблеми знайти досі не вдавалося і питання спричинило серйозну політичну кризу у Північній Ірландії. 

Водночас Демократична юніоністська партія Північної Ірландії (ДЮП) після паузи на роздуми вирішила голосувати проти Віндзорської рамкової домовленості. 

Про суть нового північноірландського компромісу читайте у статті Кінець "вічного Brexit": все про нові умови розлучення Британії з ЄС щодо Північної Ірландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.