Парламент Швейцарії призупинив розгляд питання реекспорту зброї до наступного року

Середа, 22 березня 2023, 07:39

Парламентські дебати у Швейцарії щодо реекспорту військового обладнання та зброї третім країнам, зокрема Україні, зайшли в глухий кут, і обговорення цього питання відклали на наступний рік.

Про це пише SwissInfo, повідомляє "Європейська правда".

Комітет з питань політики безпеки (SIK-S) Національної ради парламенту Швейцарії, нижньої палати законодавчого органу, вирішив спочатку обговорити питання реекспорту озброєння з експертами. Ці слухання мають відбутися аж у травні наступного року.

На користь цієї процедури проголосували 7 членів комітету, проти були 4 і один утримався. Таким чином комітет призупинив обговорення всіх справ, пов'язаних з реекспортом швейцарських військових матеріалів.

SIK-S хоче запросити експертів і прояснити з ними питання імплементації у швейцарську правову систему процедури ООН "Єдність заради миру".

Йдеться про процедуру, за якою Генасамблея може рекомендувати державам-членам конкретні заходи у випадку порушення миру чи акту агресії у тому разі, коли Радбез ООН паралізований через застосування права вето, як це відбувається нині у зв'язку з позицією Росії, яка здійснює агресію.

Комісія також хоче перевірити, чи сумісні пропозиції дозволити реекспорт військових матеріалів із законом про нейтралітет і політикою нейтралітету Швейцарії.

Швейцарію критикували на міжнародному рівні за її позицію щодо заборони реекспорту озброєнь, які могли б використати для боротьби з російською агресією проти України.  Німеччина, Данія та Іспанія зверталися за дозволом про передачу озброєнь до Берна, та отримали відмову.

Нещодавно уряд Швейцарії підтвердив, що не змінюватиме свою давню політику, яка забороняє передачу зброї швейцарського виробництва до третіх країн, зокрема до України.

8 березня нижня палата парламенту Швейцарії підтвердила, що передача швейцарських танкових боєприпасів в Україну на вимогу Берліна має залишатися під забороною.

Пізніше стало відомо, що Швейцарія утилізує зенітну зброю - наразі влада утилізує 60 оборонних систем, перший транш системи озброєнь "Рапіра" вже демонтовано.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.