Фінляндія дозволила вийти в море суховантажу, що перевозить російські добрива

Четвер, 23 березня 2023, 17:11

Міністерство закордонних справ Фінляндії дозволило продовжити свій шлях суховантажу Swem із добривами, що належить російському олігарху, який перебуває під санкціями Європейського Союзу.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Yle.

Як пояснило зовнішньополітичне відомство Фінляндії, виняток було зроблено на тій підставі, що вантаж добрив прямує в третю країну. Добрива необхідні для забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

"Дозвіл містить особливі умови, яким повинен відповідати покупець вантажу. Коли умови будуть дотримані, судно може вийти з порту", – уточнила представниця відділу МЗС Фінляндії з нагляду за санкціями Піа Саріваара.

Вона додала, що Swen може продовжити свій шлях уже найближчими днями.

Напередодні стало відомо, що у фінському порту Котка було затримане російське вантажне судно Swem, яке мало перевезти добрива компанії російського олігарха. Оскільки на того накладені санкції ЄС, усі його активи підлягають замороженню після виявлення.

За непідтвердженою інформацією, обсяг вантажу добрив, зупиненого в Котка, становить 20 тисяч тонн, а його вартість на світовому ринку за поточними цінами може становити близько 10-12 мільйонів євро.

Нагадаємо, за останніми даними, загальна вартість заморожених у Фінляндії російських активів внаслідок санкцій за війну Кремля проти України досягла 187 мільйонів євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.