Додік знову погрожує виходом Республіки Сербської зі складу Боснії і Герцеговини

Четвер, 23 березня 2023, 22:28

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік у четвер заявив, що парламент ентитету ухвалить рішення про незалежність у разі, якщо високий представник з питань БіГ Крістіан Шмідт затвердить новий закон про державну власність.

Як повідомляє "Європейська правда", слова Додіка наводить портал N1.

"Ми звернемось до Національної Скупщини Республіки Сербська й ухвалимо рішення про незалежність Республіки Сербська", – так він відповів на питання, що робитиме в разі схвалення Шмідтом закону.

Додік прокоментував поширювану раніше інформацію, що високий представник має намір ухвалити закон, згідно з яким уся власність на території конфедерації належить саме конфедерації, а не окремим ентитетам.

Президент Республіки Сербської окремо заявив, що Боснія і Герцеговина не мають шансу на єдиність, і єдине питання нібито в тому, як її ентитети в майбутньому відокремляться.

Додік вилаяв посла США, бо той підтримав Конституційний суд БіГ

"Для босняків, нас (сербів – ред.) і хорватів було б краще, якби ми не були разом. Нам нема ніякої користі від постійного страждання", – додав він.

Суперечка щодо законодавства про власність у Боснії і Герцеговині триває не перший рік.

У грудні 2022 року парламент Республіки Сербської ухвалив рішення про оголошення всього майна на його території власністю ентитету. Це прямо суперечило рішенню конституційного суду БіГ, який ще у вересні ухвалив, що все державне майно конфедерації перебуває у державній власності й не може бути привласнене жодним із двох ентитетів.

Після рішення парламенту РС Конституційний суд БіГ втрутився знову й ухвалив тимчасові заходи, що заблокували дію закону. У відповідь Додік учергове заявив про "відокремлення Республіки Сербської".

Мілорад Додік вважається одним із наймогутніших політиків у Республіці Сербській. Відомими є його проросійськість та близькість до Владіміра Путіна. США і Велика Британія запровадили проти Додіка санкції через спроби підірвати мир і стабільність у БіГ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.