У Франції понад мільйон людей протестували через пенсійну реформу, дійшло до заворушень

фото, відео
П'ятниця, 24 березня 2023, 09:38

Сотні тисяч людей взяли участь у демонстраціях проти пенсійної реформи по всій Франції у четвер, місцями акції мали насильницький характер.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє канал BFMTV.

За даними профспілки CGT, 3,5 мільйона людей вийшли на демонстрації по всій Франції в четвер - це стільки ж, як під час рекордних за масовістю протестів 7 березня. Влада зі свого боку заявляє про 1,089 мільйона людей на вулицях по всій країні (7 березня влада нарахувала 1,28 млн протестувальників).

Повідомляється, що в паризькій ході взяли участь 800 тисяч осіб. Головне управління поліції повідомило про 119 тисяч демонстрантів у французькій столиці.

Заворушення на демонстраціях сталися в кількох містах. Поліцейське управління, яке ідентифікувало "близько тисячі" радикальних елементів у столиці, повідомило про 26 арештів станом на 18:00.  

фото BFMTV

У Нанті й Ренні також відбулися сутички між демонстрантами і поліцією, яка застосувала сльозогінний газ і водомети. У Лор'яні, в Морбіхані, мішенню для обстрілу став поліцейський відділок. Більш-менш сильна напруженість спостерігалася також у Тулузі, Ліллі, Бордо та Діжоні.

Протестувальники також підпалили головний вхід до мерії Бордо.

Як повідомляє Reuters, міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен повідомив, що 149 поліцейських отримали поранення і 172 людини були заарештовані по всій країні. Десятки протестувальників також отримали поранення, в тому числі жінка, яка втратила великий палець, у нормандському місті Руан.

"Є головорізи, часто з лівих сил, які хочуть зруйнувати державу і вбивати поліцейських", - сказав Дарманен після відвідин штаб-квартири паризької поліції в четвер увечері.

Невеликі групи продовжували зіткнення з поліцією в Парижі до пізньої ночі, підпалюючи вогнища в центрі міста.

 

Профспілки побоюються, що протести можуть стати більш жорстокими, якщо уряд не дослухається до зростаючого народного гніву через пенсійну реформу.

"Це відповідь на брехню, висловлену президентом, і його незрозумілу впертість", - заявила Маріліз Леон, заступник генерального секретаря профспілки CFDT.

Профспілки закликали до регіональних акцій у вихідні й нових загальнонаціональних страйків і протестів 28 березня, в день, коли британський король Чарльз має прибути до Бордо з Парижа потягом.

 

Остання хвиля протестів є найсерйознішим викликом президентській владі з часів повстання "жовтих жилетів" чотири роки тому. Опитування показують, що переважна більшість французів виступають проти пенсійного законодавства і рішення уряду проштовхнути його через парламент без голосування.

Виступаючи в середу, Макрон залишився при своїй думці, заявивши, що новий закон необхідний і набуде чинності пізніше цього року.

Він відкинув заклики звільнити прем'єр-міністра Елізабет Борн, яка була в авангарді пенсійної реформи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.