Партнерство Китаю та Росії має межі, Пекін хоче бути "фасилітатором" – Боррель

П'ятниця, 24 березня 2023, 20:08

Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що партнерські відносини Китаю та Росії мають межі, незважаючи на протилежну риторику.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters, про це Боррель заявив у п’ятницю після саміту ЄС у Брюсселі.

Топ-дипломат Євросоюзу зазначив: хоча Китай встановив тісні економічні та дипломатичні зв'язки з Росією, він не уклав військовий союз з Москвою і не постачав зброю, щоб допомогти Росії у війні в Україні.

"Ця безмежна дружба (між Китаєм і Росією. – Ред.), здається, має певні межі. Китай не перетнув жодної червоної лінії для нас", – зазначив топ-дипломат Євросоюзу.

За словами Борреля, "мирні пропозиції" Китаю щодо припинення війни свідчать, що він не хоче повністю ставати на бік Росії – і ЄС повинен вітати це, навіть якщо західні чиновники чітко дали зрозуміти, що не розглядають ініціативу Пекіна як повноцінний мирний план.

Прем'єр Іспанії: для завершення війни в Україні світ має прислухатись до Китаю

На його думку, Пекін хоче відігравати роль "фасилітатора", а не посередника. "Китай виступає в ролі, яку, на мою думку, ми повинні підтримувати", – сказав Боррель.

Топ-дипломат ЄС також підтвердив, що незабаром відвідає Китай, хоча дата поїздки ще не визначена. Цей візит робить його одним з низки лідерів Європейського Союзу, які прямують до Китаю.

Як повідомлялось, прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес планує відвідати Китай наступного тижня, а президент Франції Еммануель Макрон і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн поїдуть туди разом на початку квітня.

Раніше координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі у вівторок розкритикував заяви китайського лідера Сі Цзіньпіна про те, що КНР нібито є неупередженою стороною в російсько-українській війні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.