ЄС може покарати треті країни за реекспорт в РФ пральних машин, деталі яких йдуть на ремонт танків – ЗМІ

Субота, 25 березня 2023, 14:20

Європейський Союз може запровадити торговельні обмеження проти країн, які допомагають Росії купувати пральні машини і вживані автомобілі для ремонту її пошкодженого в боях танкового парку.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Telegraph.

Чиновники, які відстежують торговельні потоки до Москви, помітили значне зростання торгівлі споживчими товарами між ЄС і традиційними союзниками Кремля в Центральній Азії.

Існують побоювання, що нові маршрути, активність яких зросла на 60-80%, використовуються Росією для обходу західних санкцій, покликаних підірвати її військову машину.

Європейські столиці обговорюють плани вдарити по країнах, які допомагають Москві ухилятися від каральних заходів, за допомогою торговельних санкцій.

Пропозиція може передбачати обмеження доступу до єдиного ринку для будь-якої країни, компанії чи фізичної особи, якщо будуть виявлені докази, що вони реекспортували заборонені товари до Росії.

"Ми повинні дати сильний сигнал фізичним і юридичним особам у третіх країнах", - йдеться в конфіденційному документі ЄС.

Багато з товарів, що постачаються, містять так звані технології "подвійного призначення", які мають як військове, так і цивільне застосування, і входять до списку товарів, заборонених до експорту в Росію.

Чиновники відзначають, що серед товарів, які вивозяться з ЄС до Казахстану, Киргизстану та Узбекистану, переважають пральні машини, вживані автомобілі та фотоапарати.

Є побоювання, що багато з цих товарів розбирають, а напівпровідники та інші компоненти використовують для відновлення російських танків, бронемашин і розвідувальних безпілотників, які були пошкоджені в Україні.

Чиновники можуть відстежувати експортні декларації аж до зовнішнього кордону ЄС, перш ніж вантажі фактично зникають і, можливо, переміщуються до Росії.

Польща закрила кордон, щоб закрити цю лазівку, але маршрут між Литвою і Мінськом все ще залишається відкритим.

У приватних переговорах Вільнюс скаржився, що 97 відсотків торгівлі через його кордон з Білоруссю припадає на інші країни-члени ЄС.

Литва є однією з 19 країн-членів ЄС, які схвалили план запровадження торговельних обмежень для країн, що допомагають Москві.

Згідно з цим планом, а також розширенням санкцій проти союзників Росії, блок спочатку шукатиме дипломатичні переговори з країнами Центральної Азії, щоб попередити їх про наслідки.

Казахстан, один з найближчих партнерів Москви в регіоні, вже пообіцяв контролювати товари, які проходять через країну.

Туреччина, Вірменія та ОАЕ також перебувають під пильним наглядом дипломатів G7 на предмет потенційної допомоги, яку вони можуть запропонувати російській військовій машині.

Раніше повідомлялося, що після року війни в Україні та посилення тиску на Анкару з боку США та Європи цього місяця Туреччина припинила транзит до Росії товарів, які потрапили під західні санкції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.