Росія розмістить в Білорусі тактичну ядерну зброю

Субота, 25 березня 2023, 19:48

Росія розмістить тактичну ядерну зброю в Білорусі, сховище для неї буде готове до липня.

Про це заявив президент Росії Владімір Путін, інтерв'ю з яким у суботу показав канал "Россия-24", повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Радио Свобода.

За словами Путіна, самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко вже довгий час просив його розмістити цю зброю в країні. Як заявив російський президент, до 1 липня має завершитися будівництво в Білорусі сховища для тактичної ядерної зброї.

Крім того, Білорусі передано ракетний комплекс "Іскандер", який може використовувати цю зброю, і літаки, які можуть нести ядерні ракети.

Як випливає зі слів Путіна, рішення розмістити ядерну зброю в Білорусі було остаточно ухвалено після того, як Велика Британія заявила про намір надати Україні снаряди зі збідненим ураном. Такі снаряди не належать до ядерної зброї, сама Росія їх такими не вважає. Сам Путін сказав, що в Росії є "сотні тисяч таких снарядів".

Однак Москва вкрай різко відреагувала на наміри Британії, звинувативши Лондон у ядерній ескалації і пообіцявши відповідні заходи.

При цьому з того ж інтерв'ю Путіна випливає, що ракетний комплекс і літаки були передані Білорусі задовго до британської заяви (про це раніше говорив і Лукашенко).

Будівництво сховища, очевидно, також почалося раніше, ніж стало відомо про плани постачання боєприпасів зі збідненим ураном Україні.

За словами Путіна, Росія не передає Білорусі ядерну зброю, а розміщує свою зброю на її території. Російський президент послався на те, що США розміщують свою ядерну зброю в низці країн Європи.

Раніше цього тижня заступник секретаря Ради безпеки Росії Дмитрій Медведєв заявив, що загроза ядерного конфлікту у світі у зв’язку із ситуацією в Україні не минула й навіть зросла.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.