У Ердогана заявили, що двері для вступу Швеції у НАТО відчинені

Неділя, 26 березня 2023, 13:11

Речник президента Туреччини Ібрагім Калін заявив у суботу, що Анкара залишила відчиненими двері для заявки Стокгольма на вступ до НАТО, якщо він продемонструє волю та рішучість.

Про це Калін сказав в ефірі турецького телеканалу NTV, повідомляє "Європейська правда".

"Зараз двері для Стокгольма не зачинені, але те, як просуватиметься процес, його темп і коли він завершиться, залежить від кроків Швеції", - зазначив Калін.

За його словами, новий уряд Швеції "щирий і старанний у цьому питанні. Але він не має достатньо інструментів для вжиття правових заходів", щоб вирішити проблеми безпеки Туреччини, сказав Калін.

Він зауважив у цьому контексті, що новий закон про боротьбу з тероризмом у Швеції набуде чинності 1 червня. Після цього Туреччина, за його словами, побачить, "як швидко вони зможуть рухатися".

США не запросили Туреччину й Угорщину на свій "Саміт за демократію" – ЗМІ

"Коли вони завершать це приблизно через два місяці, вони зможуть вжити більш рішучих, конкретних і плідних кроків для вирішення наших проблем безпеки", - сказав речник турецького президента. 

У червні минулого року Фінляндія та Швеція підписали меморандум з Туреччиною щодо вирішення проблем безпеки Анкари, і з тих пір високопоставлені дипломати та посадовці трьох країн проводили різні зустрічі для обговорення виконання тристоронньої угоди.

Серед країн-членів НАТО лише Угорщина та Туреччина ще не ратифікували заявки Швеції та Фінляндії на вступ до Альянсу.

23 березня комітет у закордонних справах парламенту Туреччини схвалив законопроєкт, який підтримує заявку Фінляндії на вступ до НАТО. Це означає, що тепер згоду на вступ Фінляндії в Альянс можуть розглянути безпосередньо у сесійній залі парламенту.

За приєднання Фінляндії до НАТО у парламенті Угорщини планують голосувати в понеділок. А от щодо Швеції терміни голосування невідомі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.