Франція закликала Путіна переглянути рішення щодо ядерної зброї у Білорусі 

Понеділок, 27 березня 2023, 07:41

Міністерство закордонних справ Франції закликало Росію переглянути угоду з Білоруссю щодо розміщення там тактичної ядерної зброї.

Про це йдеться в оприлюдненій 26 березня заяві на сайті міністерства закордонних справ Франції, повідомляє "Європейська правда".

Закликаючи до перегляду рішення, МЗС Франції засудило заяву російського президента про домовленість Москви та Мінська розмістити ядерну зброю в Білорусі.

В Болгарії після слів Путіна про ядерну зброю в Білорусі закликали до переговорів 

У відомстві заявили, що після порушення Росією Договору про ракети середньої і меншої дальності та після оголошення про припинення участі РФ в Договорі про скорочення арсеналів стратегічних ядерних озброєнь ця угода є подальшою ерозією міжнародної архітектури контролю над озброєннями і стратегічної стабільності в Європі.

"Франція надає великого значення відданості заяві від 3 січня 2022 року про неприпустимість ядерної війни і гонки озброєнь, яка була схвалена як Владіміром Путіним, так і всіма главами держав і урядів п'яти постійних держав-членів Ради Безпеки ООН. 

Закликаємо Росію продемонструвати відповідальність, яку очікують від держави, що володіє ядерною зброєю, і переглянути цю дестабілізуючу угоду", - йдеться в повідомленні французького міністерства.

25 березня президент Росії Владімір Путін оголосив, що Росія розмістить тактичну ядерну зброю в Білорусі, сховище для неї мають підготувати до липня.

У НАТО розкритикували президента Путіна за його небезпечну та безвідповідальну ядерну риторику.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив про готовність Євросоюзу відповісти на дії Росії та Білорусі подальшими санкціями.

У зв'язку з планами Росії розмістити ядерну зброю в Білорусі Литва вимагатиме посилити санкції проти обох країн. 


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.