У Берліні провалився референдум про кліматичну нейтральність до 2030 року

Понеділок, 27 березня 2023, 10:08

У Берліні на референдумі не вдалося зібрати потрібну кількість голосів за пришвидшення кліматичної нейтральності до 2030 року.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у публікації DW.

В рамках опитування берлінці вирішували, чи повинен Берлін стати кліматично нейтральним до 2030 року замість 2045 року.

Існуючий закон встановлює крайній термін досягнення мети кліматичної нейтральності на 2045 рік, що також є національною метою Німеччини.

За даними організаторів, більшість громадян, які взяли участь у плебісциті, а це 50,9%, підтримали пришвидшене досягнення кліматичної нейтральності. 

У Німеччині кліматичних активістів засудили до кількох місяців в’язниці за форму протесту

Однак схвалити ініціативу не вдалося, оскільки за неї проголосували тільки близько 440 тисяч виборців, тоді як для затвердження рішення потрібно було приблизно 608 тисяч голосів.

При цьому 48,7% берлінців, які взяли участь у референдумі, виступили проти жорсткішої кліматичної цілі. Загалом же явка становила 35,8% від загальної кількості жителів, які мають право голосу.

Чинний уряд Берліна вважає, що ініціатива стати кліматично нейтральним до 2030 року нездійсненна. За словами бургомістерки Франциски Гіффай, більшість берлінців бачать, що вимоги референдуму не можуть бути реалізовані, що й показали результати голосування.

У Християнсько-демократичному союзі (ХДС), який здобув перемогу на виборах до земельного парламенту в лютому, також розкритикували вимоги щодо більш жорстких термінів.

У Берліні на референдумі голосують за кліматичну нейтральність до 2030 року

Референдум ініціювали такі організації та рухи, як Fridays for Future, Загальнонімецький велосипедний клуб (ADFC), молодіжні організації СДПН і партії "Союз 90/Зелені". У 2022 році їм вдалося зібрати необхідну кількість підписів для проведення референдуму.

Кліматична нейтральність означає, що викиди парникових газів не перевищують ті, які поглинає природа. Щоб досягти цього, шкідливі для клімату викиди, наприклад автомобілів, літаків, опалювальних систем, електростанцій або промислових підприємств, повинні бути скорочені приблизно на 95% порівняно з 1990 роком. 

Чи вдасться досягти цього в Берліні до 2030 року - спірне питання. ЄС хоче стати кліматично нейтральним до 2050 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.