Послом України в Угорщині може стати "професор з окопів" Федір Шандор – ЗМІ

фото
Понеділок, 27 березня 2023, 19:37

Професор Ужгородського національного університету, доктор філософських наук, а нині  молодший сержант 101 бригади ТРО Федір Шандор може стати новим послом України в Угорщині.

Як пише "Європейська правда", першим про це повідомив незалежний угорський портал Direkt36, інформацію також підтвердили дипломатичні джерела порталу HVG.hu.

Федір Шандор
Федір Шандор

Ім'я Федора Шандора стало відомим завдяки тому, що він пішов добровольцем в українську армію після нападу Росії на Україну в лютому минулого року і  читав студентам лекції просто з окопів у перервах між боями.

За даними дипломатичних джерел порталу HVG, кандидатуру Шандора обговорюють з українськими партнерами, однак остаточного рішення ще не прийняли.

За деякими даними, про які дізналась "Європейська правда", Україна подала запит на агреман.

HVG також посилається на голову української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Марію Мезенцеву, яка, не називаючи конкретного прізвища, сказала, що Київ хотів би відправити до Угорщини нового посла, який має угорське коріння та освіту в галузі суспільних наук. За її словами, вони в першу чергу шукають не дипломата, а людину, яка має хороші мовні та культурні зв'язки з країною, має хорошу професійну підготовку і здатна вести серйозні переговори.

Досі Шандор активно намагався зробити щось для українсько-угорських відносин, іноді писав про українсько-угорську дружбу, але він також зіграв ключову роль у зборі, який зараз становить кілька десятків мільйонів форинтів, який розпочали угорські цивільні особи для – серед іншого – солдатів угорського походження.

Нещодавно він передав консулу Угорщини в Ужгороді підписаний військовими угорський прапор – символ угорської революції 1956 р., коли угорці повстали проти російської окупації і  використовували угорський прапор з вирізаним комуністичним гербом.

Нагадаємо, у липня минулого року президент Володимир Зеленський звільнив Любов Непоп з посади посла України в Угорщині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.