В Естонії відкидають звинувачення у зловживанні механізмом компенсацій ЄС за зброю для України

Вівторок, 28 березня 2023, 13:23

У Міністерстві оборони Естонії відповіли на матеріал Politico про нібито обурення партнерів тим, як Естонія використовує інструменти ЄС для компенсацій за передану Україні зброю, зазначивши, що це не відповідає дійсності. 

Про це повідомляє ERR, пише "Європейська правда".

Секретар міністерства оборони Кусті Салм відкинув звинувачення у матеріалі Politico на основі спілкування з дипломатичними джерелами.

"Це явно зловмисне нагнітання", - прокоментував Кусті Салм суспільному мовнику, зазначивши, що підозрює у такому зливі спробу внести розкол між союзниками та сповільнити підтримку для України. 

"Анонімне джерело поширило цілковиту неправду. Так, Естонія не відправляла "Стріли" і не хотіла на заміну "Стінгери", - додав Салм, також висловивши подив, що таке авторитетне видання поширило цю інформацію. 

За його словами, у тому, як Естонія запитує компенсацію за передану зброю, немає нічого недоброчесного і так робить багато країн. 

"Логіка за "вартістю поновлення" (переданої зброї. - Ред.) полягає у тому, що заміна цього озброєння або ж придбання такого нового для України коштували би саме стільки. Усе робиться за правилами, і показники естонської допомоги настільки великі саме тому, що ми надали колосальну, в рази більшу допомогу, ніж багато інших держав Заходу", - зазначив секретар Міноборони. 

Він нагадав, що ще на перших етапах повномасштабної війни, до запуску механізму компенсацій через Європейський фонд миру,  Естонія була другим найбільшим надавачем допомоги Україні після США. За його словами, у той період Естонія передала понад 40 тисяч протитанкових мін, 100 "Джавелінів", 35 тисяч автоматів, мільйони патронів із того, що було на озброєнні естонської армії. 

У комюніке Міноборони зазначили, що уся передана Україні зброя була справною і до цього використовувалася естонськими військовими - таким чином відкидаючи звинувачення анонімних джерел зі статті, що Естонія "позбувається металобрухту". 

"Найважливіше - результат на полі бою, а не те, чи зброя була вживаною, чи новою", - зазначають у ньому. 

Оборонне відомство зазначає, що розрахунок вартості допомоги на основі вартості її поновлення абсолютно не суперечить правилам, якщо дане озброєння вже не виробляється, але його аналоги необхідні для підтримання обороноздатності країни. 

"Допомога Україні - це не змагання, і в основі цього не схема компенсацій ЄС, а набагато вищі ставки – відбити російську агресію, яка стала найбільшим викликом для нашої архітектури безпеки з часів Другої світової війни", - наголосили у Міністерстві оборони. 

Відреагував на публікацію і естонський євродепутат Ріхо Террас. "Дуже цікаво, що такий матеріал опублікували саме у той період, коли планується закуповувати мільйон артилерійських снарядів для України", - зазначив він. 

Як і секретар Міноборони, Террас також зауважив, що в Естонії не було на озброєнні "Стріл", і тому вже з цих слів анонімного джерела можна ставити під сумнів правдивість інших даних у матеріалі. "Також не згадують, що Естонія ще до початку повномасштабного вторгнення передала Україні "Джавеліни". Як думають Politico і цитовані джерела - це теж "старий металобрухт"? - зазначив євродепутат. 

Він також звернув увагу, що країни, які названі джерелами як такі, що просять компенсацію у розрахунку з вартості нової зброї - це Фінляндія та держави Балтії, які дуже активно допомагають Україні, тому що через своє географічне розташування добре усвідомлюють загрозу.

Нагадаємо, у Politico вийшла стаття на основі спілкування з анонімними джерелами про те, що у ЄС нібито критикують Естонію за те, як країна використовує механізм ЄС для компенсацій країнам-членам за передану Україні зброю і "коштом інших країн" переозброює свою армію. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.