У Литві відреагували на звинувачення в отриманні вигоди від допомоги Україні

Вівторок, 28 березня 2023, 16:22

Міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас відкинув звинувачення зі статті видання Politico щодо використання механізму ЄС для компенсацій країнам-членам за передану Україні зброю з метою оновлення власних арсеналів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє LRT.

За його словами, інформація Politico не є точною і не "ґрунтується на якихось конкретних розрахунках або фактах".

"Литва суворо дотримується узгодженої країнами-членами ЄС методології оцінки вартості допомоги, наданої Україні", - йдеться у дописі міністра в соціальній мережі.

"Згідно з домовленістю сторін, конкретні цифри повернутої підтримки не розголошуються, але поки що погоджено, що Литва поверне близько п'ятої частини (20%) вартості наданої Україні військової підтримки і використає її як для подальшої підтримки України, так і для відновлення переданих їй поставок", - підкреслив міністр.

Нагадаємо, у Politico вийшла стаття на основі спілкування з анонімними джерелами про те, що у ЄС нібито критикують Естонію за те, як країна використовує механізм ЄС для компенсацій країнам-членам за передану Україні зброю і "коштом інших країн" переозброює свою армію. 

Крім того, у статті в цьому контексті згадані ще 5 країн, серед яких і Литва.

У міністерстві оборони Естонії відповіли на матеріал Politico про нібито обурення партнерів тим, як Естонія використовує інструменти ЄС для компенсацій за передану Україні зброю, зазначивши, що це не відповідає дійсності. 

У заяві йдеться про те, що Естонія вирішила направити допомогу Україні ще до створення системи компенсацій. Також стверджується, що при визначенні розміру компенсації Естонія керувалася встановленими правилами, які вказують на те, що метою є допомога державі, яка надала підтримку, у відновленні потужностей і поповненні запасів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.