У Шотландії головою уряду вперше обрали мусульманина

Вівторок, 28 березня 2023, 17:54

Хумза Юсаф був офіційно обраний новим першим міністром Шотландії після того, як його підтримала більшість депутатів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Sky News.

Після перемоги в лідерській гонці Шотландської національної партії (SNP) у понеділок 37-річний політик зіткнувся з голосуванням у місцевому парламенті, який мав затвердити його на посаді першого міністра.

Опозиційні партії висунули свої кандидатури в цьому процесі, але завдяки підтримці "Зелених", а також своїх членів SNP, Юсаф успішно подолав виклики з боку лідера шотландських консерваторів Дугласа Росса, лідера шотландських лейбористів Анаса Савара та лідера шотландських ліберал-демократів Алекса Коул-Гамільтона.

Це означає, що кандидатуру Юсафа тепер буде передано королю, а офіційне засідання для приведення його до присяги очікується на сесії в Единбурзі в середу.

Хумза Юсаф, таким чином, стане першим лідером Шотландії з корінням з Південної Азії, а також першим, хто сповідує іслам. Він народився в Глазго і закінчив університет у цьому місті. Його батько народився в Пакистані та іммігрував до Шотландії у 1960-х разом із сім'єю. Мати Юсафа народилася в Кенії у сім'ї південноазіатського походження.

Юсаф, попри перемогу на внутрішньопартійних виборах, не користується значною підтримкою шотландців: згідно з опитуванням Ipsos, 42% шотландців негативно ставляться до нього і лише 22% мають позитивну думку.

Попередниця Юсафа на посаді першого міністра Нікола Стерджен про свою майбутню відставку оголосила в лютому. Для багатьох вона стала ключовим політиком у боротьбі за незалежність Шотландії. 

Стерджен планувала, щоби Шотландська національна партія йшла на наступні вибори як де-факто референдум, але щодо цього всередині партії не було єдності. У березні SNP планує провести спеціальний з’їзд, щоб обговорити свою позицію з цього питання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.