У Болгарії – хвиля фальшивих "мінувань", підозрюють причетність Росії

Вівторок, 28 березня 2023, 18:32

У Болгарії з понеділка фіксують повідомлення про несправжні мінування навчальних закладів, у чому влада й фахівці з кібербезпеки вбачають можливу гібридну атаку Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на болгарське видання Nova.

У понеділок надійшли неправдиві повідомлення про замінування десятків шкіл у столиці Софії, а також містах Варна та Бургас. А вранці у вівторок погрози надійшли також до навчальних закладів у районах Плевен і Слівен.

Повідомлялось також про мінування Університету національної та світової економіки в Софії. Софійська міська прокуратура почала самостійне розслідування випадків фальшивого мінування, відкривши досудове провадження за фактом тероризму.

За словами генерального секретаря міністерства внутрішніх справ Болгарії Петара Тодорова, повідомлення про "мінування" майже ідентичні та не становили реальної небезпеки.

Посольства Литви в п’яти країнах отримували листи про "мінування"

У розпорядження видання bTV потрапив один із таких листів, розісланий з російської електронної пошти від імені "Єгора Сінявського". Кіберфахівці встановили, що чоловік принаймні раніше жив у Севастополі, але ким він є зараз – громадянином РФ чи України – невідомо.

Водночас виконувач обов’язків очільника болгарського МВС Іван Демерджієв заявив у вівторок, що основною версією слідства у справі про "мінування" є те, що це – гібридні атаки, пов'язані з Росією.

Демерджієв нагадав, що низка європейських країн зазнали таких же погроз: "Джерела атак і підходи однакові. Ми попередили партнерські служби у США та Великій Британії. Там ми з'ясовуємо, чи була зареєстрована адреса електронної пошти, чи використовуються телефони, з яких надходять ці погрози".

Він також анонсував оновлення протоколу реагування на загрози мінування, який був ухвалений ще 2000 року, аби такі інциденти не призводили до зупинення навчального процесу по всій країні.

Нагадаємо, що в грудні 2022 року влада Північної Македонії протягом кількох годин евакуювала 23 об'єкти, зокрема головний аеропорт країни, школи, готелі, торговий центр і спортивні об'єкти, пов'язавши інциденти з війною в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: