У Словаччині опозиція подала скаргу на міністрів уряду через передачу Україні МіГ-29

Вівторок, 28 березня 2023, 19:29

У Словаччині опозиційна партія Smer-SD подала кримінальну скаргу на міністрів уряду через нещодавнє схвалення передачі Україні списаних винищувачів МіГ-29.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомив агентству TASR речник партії Ян Мазгут.

Він пояснив, що скарга була подана через підозри в саботажі, зловживанні повноваженнями і порушенні зобов'язань в управлінні державним майном.

Голова Smer-SD Роберт Фіцо раніше дав зрозуміти, що його партія піде на цей крок, вважаючи, що рішення уряду суперечить Конституції.

На думку Фіцо, тимчасовий уряд не має конституційної компетенції приймати такі фундаментальні зовнішньополітичні та військові рішення.

Водночас Фіцо розкритикував виступ президентки Зузани Чапутової на 21-й щорічній конференції з оцінки зовнішньої та європейської політики Словаччини в понеділок. "Зовнішня політика Словаччини - це лише один з напрямків політики уряду, і вона повинна служити виключно просуванню національно-державних інтересів. Ви ніколи не робили цього на посаді президента", - сказав Фіцо.

На конференції президентка підкреслила, що Словаччині необхідно підтримувати суспільний консенсус щодо того, куди вона належить як суспільство. Особливо важливо, за її словами, зберігати спокій і ціннісну цілісність в контексті майбутніх загальних виборів, оскільки зовнішньополітична орієнтація Словаччини стає важливою темою напередодні виборів.

Нагадаємо, виконувач обов’язків міністра оборони Словаччини Ярослав Надь у понеділок не відкинув можливості позову проти лідера партії Smer-SD, експрем'єра Роберта Фіцо, який закликав не передавати Україні винищувачі МіГ-29.

Партія Фіцо вдається до більш жорсткої риторики щодо ЄС та України. Не так давно Фіцо заявив, що війну в Україні у 2014 році розпочали "українські фашисти", а повернути анексований Крим неможливо.

Нагадаємо, 17 березня уряд Словаччини на позачерговому онлайн-засіданні ухвалив рішення передати Україні 13 винищувачів МіГ-29. Перші чотири з них уже були відправлені в Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.